Jednostavna jutarnja navika koja će vam pomoći da smršavite

by | 2 srpnja, 2014

Na koji način se budite? Uz glasan zvuk alarma ili prodiranjem sunčeve svjetlosti kroz prozor?

morning

Ako muku mučite s mršavljenjem i želite se riješiti viška kilograma, pokušajte odmah nakon buđenja provesti nešto vremena na otvorenom i uživajte u suncu. Na taj način ćete smršaviti, savjetuje najnovije američko istraživanje.

Stručnjaci s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Northwestern zatražili su od 54 ispitanika, prosječne dobi od 30 godina, da nose monitor oko zgloba koji im je mjerio njihovu izloženost jutarnjim zrakama sunca. Isto tako, ispitanici su vodili dnevnik prehrane sedam dana za redom, u koji su bilježili koliko su kalorija tog dana konzumirali. Ustanovljeno je da su osobe koje su provodile više vremena na jutarnjem suncu imale niži indeks tjelesne težine, neovisno o razini njihove aktivnosti tijekom dana, dobi ili unosa kalorija.

Stručnjaci tvrde da je izlaganje ranojutarnjem suncu, za razliku od onog kasnije tijekom dana, impuls sa kojim se naš unutrašnji bioritam usklađuje. To olakšava stvaranje rutine spavanja, što pomaže učinkovitijem funkcioniranju metabolizma. Naravno, što je metabolizam brži, to i lakše gubimo suvišne kilograme. Kao drugi razlog, istraživači navode kvalitetu jutarnje svjetlosti: ona je jača nego popodnevno svijetlo jer sadrži više plave svjetlosti. Upravo ove plave zrake imaju najjači utjecaj na naš bioritam.

Koliko je vremena potrebno? Probajte svoju jutarnju kavu popiti na balkonu ili terasi: dovoljno je 20 do 30 minuta sunčevih zraka između 8 sati ujutro i podneva. Najbolje od svega: upravo je toliko vremena dovoljno da bi naše tijelo sintetiziralo vitamin D iz sunčevih zraka!

Izvor: Ordinacija.hr
N.R