


Sastojci:
- 500 g tankih kora za pitu
- 2 dl kiselog mlijeka
- 3 dl ulja
- 250 g šećera
- 1 prašak za pecivo
- 3 jaja
- 600 g oraha
- 2 dl gazirane vode
- 0,5 dl mlijeka
- sladoled od čokolade po potrebi
Za preljev:
- 2 limuna
- 300 g šećera
- 4 dl vode
Priprema:
1. Orahe sitno nasjeckati. U odgovarajućoj posudi pomiješati kiselo mlijeko, 2 dl ulja, šećer, jaja, prašak za pecivo i nasjeckane orahe. Dobro izmiješati kako bi se dobila kompaktna smjesa.
2. Dublju tepsiju nauljiti te dno prekriti s dvije kore za pitu. Poprskati ih uljem, gaziranom vodom, nanijeti tanak sloj pripremljenog nadjeva i prekriti jednom korom za pitu. Postupak ponavljati dok se ne utroši pripremljeni materijal, te završiti s dvije kore za pitu.
3. Gornju koru premazati mješavinom ulja i mlijeka. Pitu narezati na kocke željene veličine i peći je u zagrijanoj pećnici na 200 ºC dok ne porumeni.
Preljev:
1. U manjoj posudi pomiješati šećer i vodu, te kuhati na umjerenoj temperaturi dok se šećer ne otopi.
2. Limun oprati, narezati ga na kolutove i dodati u sirup pred kraj kuhanja.
3. Pripremljen preljev ostaviti da se ohladi.
Završni postupak:
1. Pečenu pitu izvaditi iz pećnice, još jednom definirati narezane kocke, te je vruću preliti hladnim sirupom i ostaviti da ga upije.
2. Ohlađenu pitu u kockama poslužiti na pladanj i na svaku staviti kuglicu sladoleda od čokolade.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept



