


Sastojci:
- 400 g petit beurre keksa
- 2 šlaga
- 5 dl mlijeka
Za bijelu kremu:
- 8 dl mlijeka
- 80 g griza
- 8 žlica šećera
- 2 vrećice vanilin šećera
- 4 bjelanjka
Za žutu kremu:
- 9 dl mlijeka
- 2 vrećice pudinga od vanilije
- 7 žlica šećera
- 4 žumanjka
- 80 g maslaca
Priprema:
1. U posudu uliti 8 dl mlijeka, dodati 4 žlice šećera i vanilin šećer pa ostaviti da proključa. Potom dodati griz i nastaviti s kuhanjem uz neprestano miješanje dok se ne zgusne.
2. Posebno umutiti bjelanjke s preostalim šećerom u čvrst šaum.
3. U vrući griz dodati šaum od bjelanjaka i umutiti mikserom.
4. U odgovarajuću tepsiju poslagati red petit beurre keksa prethodno natopljenih u mlijeko. Preliti kremom od griza i odozgora opet poslagati red natopljenih keksa.
5. Posebno pripremiti žutu kremu. U manju posudu uliti 8 dl mlijeka, dodati šećer i ostaviti da proključa. Posebno umutiti preostalo mlijeko s pudingom od vanilije i žumanjaka te uliti u proključalo mlijeko i kuhati dok se ne zgusne. U vrući puding dodati maslac i miješati da se rastopi.
6. Preko drugog sloja keksa preliti kremu od vanilije i preklopiti natopljenim keksima.
7. Posebno umutiti šlag sa 2 dl mlijeka i premazati preko kolača. Ostaviti u hladnjaku da se stegne.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept



