


Sastojci:
Za kremu I:
- 500 g mljevenih keksa
- 300 g šećera
- 2 dl vode
- 250 g margarina
- 4 žlice čokolade u prahu
Za kremu II:
- 600 g kesten pirea
- 120 g šećera u prahu
- 125 g margarina
- 10 g želatine u prahu
- 2 žlice ruma
Za glazuru:
- 150 g čokolade za kuhanje
Priprema:
Krema I:
1. U posudi pomiješati vodu i šećer pa prokuhati da bi se šećer otopio.
2. Šećerni sirup preliti preko mljevenih keksa, dodati čokoladu u prahu te sve zajedno izmiješati da se dobije ujednačena smjesa.
3. Posebno umutiti margarin pa pomiješati sa smjesom od keksa i izmiješati.
Krema II:
1. Pomiješati margarin sa šećerom u prahu i umutiti mikserom.
2. Potom dodati kesten pire i rum i još malo mutiti da se dobije kompaktna masa.
3. Želatinu preliti sa 4 žlice vode i pričekati da nabubri, a zatim ju dodati u smjesu od kesten pirea i promiješati.
Završni postupak:
1. Kremu I podijeliti na dva dijela. Na pladanj za kolače nanijeti polovinu kreme I i od nje oblikovati donju koru. Potom rasporediti kremu II i preko nje nanijeti drugu polovinu kreme I.
2. Čokoladu rastopiti na pari i preliti preko gornje kreme. Gotov kolač ostaviti u hladnjaku kako bi se stegnuo, a zatim ga narezati na prutiće.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept



