

Ako ne volite provoditi sate u kuhinji pripremajući više vrsta kolača i božićnih poslastica, jednostavni, brzi recepti koje stignete napraviti još danas bit će vam najbolji prijatelj. Jedan takav podijelila je domaća gastroblogerica Doris Valković, a nama se baš svidio pa smo ga odlučili isprobati i prenijeti.
Ovaj recept za keksiće u obliku candy cane slatkiša veganski je, no može se prilagoditi i napraviti s uobičajenim sastojcima – veganski maslac zamijenite klasičnim, a aquafabu jednim jajetom. Mi smo ove preslatke keksiće isprobali u klasičnoj verziji – ispali su odlično, a najbolji dio je to što su uistinu gotovi za manje od sat vremena.
Veganski last-minute božićni keksi
Sastojci:
1⁄2 šalice (120 g) (veganskog) maslaca
1⁄2 šalice (60 g) šećera u prahu
2 žlice (30 ml) aquafabe
3 kapi pepermint ulja
1 žličica ekstrakta vanilije
1 i pol šalica (210 g) pšeničnog brašna
1 – 2 žlice (7-14 g) kakaa
prstohvat soli
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Priprema:
Omekšali maslac izmiksajte ručnim mikserom te potom dodajte šećer u prahu i ponovno izmiksajte. Dodajte aquafabu, pepermint i vaniliju, pa opet kratko miksajte. Prosijajte brašno i sol u zdjelu s maslacem i kratko miksajte dok ne postane mrvičasto pa rukama oblikujte disk koji ćete zatim podijeliti na dva dijela. U jedan umijesite kakao. Tijesto treba biti mekano i kompaktno – ako je premasno, kratko ga ohladite; ako puca, dodajte malo maslaca. Uzimajte po žličicu tamnog i svijetlog tijesta, formirajte tanke valjke, spojite i uvite u spiralu. Složite na pleh obložen papirom za pečenje. Ako su previše masne, stavite ih kratko u zamrzivač. Pecite 10 minuta na 170 °C dok ne porumene od ispod i stisnu se. Pustite da se ohlade i uživajte!
FOTO: Eleonora Grigorjeva/iStock/Getty Images Plus



