Anton Rudan otkriva sve o smilju, biljci koja ne briše samo godine s lica već i umor s duše


Period od travnja do srpnja surov krš Mediterana u zlatno oboje žute cvjetne glavice intenzivnog i zavodljivog aromatičnog mirisa smilja. Cvijeće je to koje ne vene, čak ni onda kad je ubrano. Možda tajnu smilja možemo otkriti u vjerovanjima naših starih da ono u svojim zlatnim cvatovima akumulira sunčevu toplinu i možda je ta njegova unutarnja toplina zaslužna za to da su ga žene nosile kao amajliju koja čuva muževe od drugih žena? Brižno bi punile jastuke i pokrivače paperjastim cvjetovima smilja da bi se grijalo kad zapuše hladna bura. Živući svjedoci surovih vremena i dan-danas znaju reći da se nikad nisu bolje naspavali i odmorili kao na postelji od smilja.
Mnogi berači tijekom lipnja su “u smilju”. U berbu se kreće prije sunca, ostavljajući strah od zmija ljutica, primjerice poskoka kod kuće da još malo spava. Za jednu litru ulja potrebna je čak tona svježih cvjetova. Srećkovićka sam što imam svoju Almu koja ovo zlato biljnog svijeta voli, poštuje, bere na mjestima gdje ono divlje raste daleko od prometnica i ljudi. Potom ga pretvara u čaroban macerat koji moja zrela koža ima priliku obožavati cijele zime zbog njegovih njegujući svojstva, mladolikosti, ali i nostalgije za ljetom, morem, ljepotom, osjećajem slobode… Dok kozmetičke kuće hvaleći se svojim proizvodima od smilja štede na svakoj kapi ulja, jednog od najskupljih esencijalnih ulja, moje se lice i vrat u esenciji kupaju.
Poželjela sam dublje zaroniti u priču o smilju, a za to sam nam u goste pozvala pravog “Lovca na bilje” i “Šumskog kuhara“, fitoterapeuta Antona Rudana, koji već više od tri desetljeća rado dijeli svoje znanje, inspiraciju i realizacije o šumi, divljini, biljkama i njihovoj uporabi.
Možeš li podijeliti s nama tajnu branja smilja? Je li cik zore uistinu najbolje vrijeme za susret sa smiljem?
Apsolutno! Rana zora za smilje je najbolje vrijeme. Najintenzivnije je to i najmirisnije doba dana koje nas zove da se probudimo, započnemo novi život. Biljke, kao i ljudi, imaju svoj bioritam, a smilje u zoru doslovno miriše na besmrtnost. Tijekom noći se hladi, regenerira i koncentrira svoje eterične sokove pa dok sunce još sramežljivo proviruje, smilje je u svom zenitu mirisne moći. Brati ga u tom trenutku znači uhvatiti vrhunac njegove vitalne energije, kao kad bismo neko duhovno biće uhvatili neposredno prije prosvjetljenja. Imajmo na umu da nam i znanost potvrđuje kako su eterična ulja najkoncentriranija pred izlazak sunca. Zora je zlatno vrijeme za zlatno smilje!
Gdje ga brati, kako odabrati najbolje mjesto s najkvalitetnijim cvjetovima?
Smilje voli ono što većina ljudi izbjegava – krš, kamen, žege, vjetar i samoću. Ako ste u potrazi za najkvalitetnijim smiljem, zaboravite uređene vrtove i tražite gdje ničeg drugog nema. Najmirisniji primjerci rastu na izoliranim sunčanim kamenjarima Dalmacije i Hercegovine kao samotni mistici među biljkama, tiho, ali moćno. Birajte mjesta što dalje od prometnica, pesticida i selfie entuzijasta. Pozove li vas mjesto tišinom, čujete li njegove zrikavce i osjetite Mediteran u nosnicama, vjerojatno ste blizu. Najbolji cvjetovi su žuti, čvrsti i još ne do kraja rascvjetani – kao da šapću: “Uberi me sada”. Branje nije radni proces s ciljem zarade, već meditacije i kontakt s biljem. Onom tko ga bere, koža se već popravlja jer je ujutro na svježem zraku i uživa u povezanosti s prirodom. Preparati od smilja će dodatno utjecati na kožu, no najbitnija je psiha i rapoloženje berača. Korčula, Pelješki poluotok i Konavle, Imotski krš i Zabiokovlje, Pakoštane i zaleđe Biograda, Pag, Krk, Cres i Lošinj, Dugopolje, Vrgorac i Zagora – smilje iz ovih krajeva ima posebno intenzivan miris i visok udio eteričnih ulja.
Beremo li samo cvijet ili su iskoristivi i drugi dijelovi biljke?
Cvijet je zlatna medalja, no cijela biljka je jedna velika nagrada. Kad govorimo o ljekovitosti i esenciji smilja, cvjetne glavice nose najveći dio toga. Listovi i stabljika mogu se koristiti u maceratima, ali nisu toliko aromatični. U svijetu prirodne kozmetike i medicine svaki dio smilja ima svoju ulogu. Po meni je cilj sâm ubrati biljku, upoznati kraj gdje ona raste, upoznati ju i kako ona izgleda te ju osjetiti kao živo biće. Sve povezano s branjem bilja i vlastitim boravkom u prirodi je iskoristivo. Znanstvena istraživanja potvrđuju da se više od 90 % aromaterapijskih svojstava (protiv bora, ožiljaka, upala) nalazi u cvijetu. Cvijet sadrži italidione, rijetke spojeve koji potiču regeneraciju stanica i djeluju protuupalno. Aktivni spojevi poput neril acetata, beta-kariofilena i alpha-pinena najkoncentriraniji su u samim cvjetovima.
Kad ga uberemo, kako ga čuvati i kako najbolje iskoristiti u kućnoj radinosti za zdravlje i ljepotu? Daj nam neke dobre recepte.
Nakon branja, smilje poput zaljubljene osobe želi pažnju. Ostavite li ga na suncu da vene, uvrijedit će se i izgubiti dio svog mirisa. Sušiti ga treba u hladu, prozračnom prostoru, raširenog kao da meditira. Suho smilje čuva se u papirnatim ili platnenim vrećicama te staklenkama, dok je plastika za njega poput tamnice u kojoj umire.
Za svoju ljepotu sami u kućnoj uporabi lako možete napraviti macerat ili hidrolat. Mcerat ćete dobiti tako da cvjetove prelijete uljem i ostavite stajati 40 dana. Uzmete li šaku suhih cvjetova i potopite u hladno prešano maslinovo ulje te ostavite na suncu također 40 dana. Potom procijedite i koriste kao moćni noćni serum. Ako ste vlasnik destilatora, od smilja možete dobiti hidrolat, laganu cvjetnu vodicu odličnu za toniziranje i umirivanje kože, čak i kao mirisni osvježivač prostora. Namočite blazinicu u hidrolat smilja i osjećajte se kao da vas priroda ljubi u čelo ponavljajući mantru: “Hvala ti, smilje, što me činiš vječito mladom.” Hidrolat čuvajte u tamnoj staklenoj bočici u hladnjaku. Macerat, ili eterično ulje smilja razrijeđeno u baznom ulju (poput bademovog) briše bore, ožiljke, podočnjake i traume prošlih života.
Za zdravlje jetre, žuči i probave pijte čaj od suhog smilja koji djeluje kao unutarnji detoks pomažući jetri da nam oprosti sve što se sinoć pojelo i popilo, reklo previše i progutalo život na brzinu. Ovaj je čaj poznat i kao čaj snova jer potiče sanjanje.
Recept:
1 čajna žličica sušenih cvjetova smilja
preliti s 2,5 dl kipuće vode
poklopiti i pustiti da odstoji 10 minuta.
Piti jednom ili dva puta dnevno, prije obroka ili navečer za životopisne snove.
Smilje je poznato po sposobnosti da smanjuje oticanje, upale, bolove i potiče regeneraciju tkiva za što je blagotvoran macerat koji ćete dobiti na način da spojite suhe cvjetove i maslinovo ili bademovo ulje (omjer cvjetova i ulja 1:3) te držite u staklenici na suncu 4-6 tjedana. Potom procijedite pa utrljavate na bolna mjesta, modrice, vene ili nakon napornog dana na nogama.
Anti-age serum od smilja je neprikosnoveni kralj u borbi protiv bora, hiperpigmentacija i ožiljaka. Djeluje regenerativno i protuupalno te dubinski hrani kožu.
Recept:
30 ml bademovog ulja
5 kapi eteričnog ulja smilja
2 kapi eteričnog ulja lavande (za dodatnu regeneraciju)
Čuvati u tamnoj bočici.
Svaku večer 2-3 kapi umasirati na čistu kožu lica i vrata jer koža tada “pije” i regenerira se.
View this post on Instagram
Kako smilje koristi tradicionalna, a kako alternativna medicina?
Tradicionalna medicina smilje koristi za jetru, probavu, žuč, upale – bakin biljni doktor. Alternativa ga vidi kao biljku visokih vibracija koja balansira solarni pleksus, čisti karmičke pore i pomaže da se ne stari duhovno, ni estetski. Što im je zajedničko? Obje medicine slažu se da smilje liječi. Ako jetra pamti sve naše emocije, onda je smilje njezin psihoterapeut. Aromaterapeuti ga zovu “besmrtno ulje” jer obnavlja stanice kože, ali i daje duši osjećaj da je ipak sve moguće, čak i zauvijek. “Osmijeh od smilja” znači da ste dostigli harmoniju s prirodom. Za razliku od umjetnih preparata i zahvata, smilje daje život vašem duhu, a onda na kraju i koži.
Govorimo i o duhu, ne samo o tijelu pa bih te pitala postoji li unutarnji dio našeg bića koji u određenim trenucima “privlači” i “doziva” određeno bilje? Govorim o onom osjećaju kao kad, primjerice, tijelu fali nekih vitamina, minerala ili drugih korisnih tvari pa nas hrana koja ih u sebi sadrži “privlači” i “doziva” da ju jedemo?
O da! Duh prepoznaje smilje i prije nego nos. Naša unutarnja mudrost zna da se u toj žutoj kuglici skriva sunce, kamen i vjetar – tri elementa pročišćenja. Smilje nas uči otpornosti, poniznosti i zračenju iznutra. Ne bori se s okolišem, ono u njemu sjaji. Uči nas da ljepota dolazi iznutra, ali se ipak najbolje vidi kad si na kamenu, okupan suncem i slobodan. Duh se raduje smilju jer ono nosi miris djetinjstva, Mediterana i vječnosti u malom. Kad se namažemo smiljem, ne samo da izgledamo bolje, nego i duša počne bolje disati. Smilje ti ne briše godine s lica, ono briše umor s duše i tada lice samo počne sjajiti.
Bio je ovo jedan inspirativan i ispunjajući susret koji mogu zahvaliti smilju. Zahvaljujem ti na njemu, a kako se zahvaliti bilju na njegovoj ljepoti i blagodatima?
Zahvala počinje s poštovanjem. Ne brati više nego što je potrebno, ne čupati s korijenom, ostaviti nešto za pčele i za sjeme. Možete mu otpjevati pjesmu, ostaviti malo vode, dotaknuti ga s ljubavlju i reći: “Hvala ti, cvijete vječnosti.”. No, ako želite biti stvarno duhovno osviješteni berač, poklonite jedno smilje natrag Zemlji. I ne zaboravite na to da svaka kap ulja koju stavite na lice nosi u sebi namjeru zahvalnosti. Smilje nije samo biljka, to je dar prirode koji nas podsjeća da čak i u kršu može rasti ljepota, ako ima dovoljno sunca i malo ljubavi. Kako bi šamani rekli: “Smilje je biljka sjećanja. U njegovom mirisu spavaju naši preci, a u njegovom cvijetu obećanje da smrt nije kraj, već transformacija.“
Foto: Esin Deniz/iStock via Getty Images Plus




