


Sastojci:
Za biskvit:
- 7 bjelanjaka
- 5 žumanjaka
- 10 žlica šećera
- 4 žlice brašna
- 3 žlice kakaa
- 6 žlica vode
- 1 vrećica praška za pecivo
Za kremu:
- 1 l mlijeka
- 180 g griza
- 250 g margarina
- 180 g šećera u prahu
- 4 vrećice vanilin šećera
- 2 žumanjka
- 2 žlice šećera
Za glazuru:
- 100 g čokolade
- 50 g margarina
Priprema:
Biskvit:
1. Bjelanjke umutiti u čvrst snijeg, a zatim postepeno dodavati šećer uz neprestano miksanje.
2. U šaum od bjelanjaka dodati žumanjke lagano miješajući, zatim postepeno dodavati brašno, kakao i prašak za pecivo uz neprestano miješanje. Na kraju dodati i žlicu po žlicu vode.
3. Tepsiju obložiti papirom za pečenje i uliti u nju pripremljenu smjesu za biskvit. Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 ˚C oko 20 minuta.
Krema:
1. U posudu uliti mlijeko, dodati vanilin šećer i ostaviti da proključa. Zatim dodati griz i nastaviti s kuhanjem uz lagano miješanje najmanje 10 min. Potom skloniti sa štednjaka i ostaviti da se ohladi.
2. Posebno umutiti 2 žumanjka sa 2 žlice šećera pa skuhati na pari.
3. Margarin umutiti sa šećerom u prahu i dodati u smjesu od žumanjaka, a zatim postepeno dodavati žlicu po žlicu griza uz neprestano miksanje.
Završni postupak:
1. Preko pečenog biskvita premazati kremu od griza.
2. Posebno otopiti čokoladu s margarinom pa preliti kremu i ostaviti da se stegne.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept



