


Sastojci:
Za biskvit I:
- 6 jaja
- 6 žlica šećera
- 6 žlica brašna
- 2 žlice kakaa
- 1 dl mlijeka
Za biskvit II:
- 5 bjelanjaka
- 5 žlica šećera
- 4 žlice brašna
- 5 žlica mljevenih oraha
- 50 g margarina
- 1/2 praška za pecivo
- 1,5 dl soka od naranče
Za kremu:
- 5 žumanjaka
- 1 puding od vanillije
- 150 g šećera
- 5 dl mlijeka
- 5 dl slatkog vrhnja
- 10 g želatine
- 80 g mljevenih oraha
Za ukrašavanje:
- 2,5 dl slatkog vrhnja
Priprema:
Biskvit I:
1. Bjelanjke odvojiti od žumanjaka i s 2 žlice šećera umutiti u čvrst šaum.
2. Posebno umutiti žumanjke s preostalim šećerom.
3. Sjediniti šaum od bjelanjaka sa smjesom od žumanjaka, pa dodati brašno i kakao, te polako promiješati kuhačom.
4. Tepsiju obložiti papirom za pečenje i uliti u nju pripremljenu smjesu za biskvit. Peći u zagrijanoj pećnici na 180ºC 20 min. Ohlađeni biskvit poprečno narezati napola da se dobiju dva biskvita i poprskati ih mlijekom.
Biskvit II:
1. Bjelanjke umutiti sa šećerom u čvrst šaum.
2. Zatim dodati brašno, mljevene orahe, otopljeni margarin i prašak za pecivo, te polako promiješati kuhačom.
3. Tepsiju iste veličine u kojoj se pekao prethodni biskvit obložiti papirom za pečenje, pa u nju uliti smjesu. Peći u zagrijanoj pećnici na 180ºC dok ne porumeni. Pečeni biskvit poprskati sokom od naranče.
Krema:
1. U posudu uliti 4 dl mlijeka, te dodati šećer i ostaviti da prokuha.
2. Posebno umutiti preostalo mlijeko s pudingom od vanilije i žumanjaka, pa uliti u kuhano mlijeko i kuhati uz neprestano miješanje dok se ne zgusne.
3. U ohlađeni puding dodati šlag od slatkog vrhnja, mljevene orahe i nadošlu želatinu (želatinu preliti sa 4 žlice hladne vode i pričekati da nadođe), a zatim promiješati kuhačom.
Završni postupak:
1. Na podlogu za služenje staviti biskvit I i premazati je 1/2 kreme, prekriti biskvitom II i po njoj rasporediti preostalu kremu, pa završiti biskvitom I.
2. Gotov kolač ukrasiti šlagom od slatkog vrhnja i narezati na šnite.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept



