Jesen je idealno vrijeme za recepte s kestenima, a upravo je sad sezona kad su kesteni najsvježiji i najlakše dostupni.
Kesteni su vrlo prilagodljiv sastojak koji se može koristiti u različitim vrstama deserata – od pirea i torta do juha i kolača. To znači da možete eksperimentirati s raznim receptima i stvarati raznolike okuse.
Kroz povijest, kesteni su imali važnu ulogu u prehrani, osobito u europskoj i azijskoj kuhinji. Osim toga, kesteni su bogati hranjivim tvarima, posebice vlaknima i vitaminom C, čineći ih poželjnom komponentom jesenske prehrane.

Kao osnova za puno recepata s kestenima koristi se kesten-pire pa zato i za njega donosimo detaljan recept:
Recept za keste-pire
Sastojci:
- 500 g kestena
- 2 žlice maslaca
- 1/2 šalice mlijeka
- prstohvat soli
Postupak:
- Kestene operite i svaki malo zarežite (to pomaže da se oguljeni kesteni lakše skuhaju i ogule).
- Stavite kestene u lonac s dovoljno vode da ih prekrije i kuhajte dok ne omekšaju, obično oko 30 minuta.
- Kad su kesteni kuhani, ocijedite ih i ostavite ih da se malo ohlade kako biste ih lakše ogulili.
- Ogulite kestene. Ovaj korak može biti pomalo vremenski zahtjevan, ali oguljeni kesteni rezultirat će glatkim pireom.
- Stavite oguljene kestene u blender ili procesor za hranu.
- Dodajte maslac, mlijeko i prstohvat soli.
- Blendajte sve sastojke dok ne dobijete glatki pire. Po potrebi, dodajte više mlijeka da postignete željenu konzistenciju.
Nakon što ste pripremili kesten-pire po ovim koracima, možete ga koristiti kao osnovu za bilo koji od recepata s kestenima.
Tri neodoljiva jesenska recepta s kestenima
Kesten-pire s javorovim sirupom
Sastojci:
- 500 g kestena
- 2 žlice maslaca
- 2 žlice javorovog sirupa
- 1/2 čajne žličice cimeta
- prstohvat soli
- tučeno vrhnje (po želji)
Postupak:
- Kestene operite i svaki malo zarežite.
- Stavite ih u lonac s vodom i kuhajte dok ne omekšaju (otprilike 30 minuta).
- Ogulite kestene dok su još topli.
- Stavite oguljene kestene u blender ili procesor za hranu.
- Dodajte maslac, javorov sirup, cimet i prstohvat soli.
- Blendajte dok ne dobijete glatki pire.
- Poslužite s tučenim vrhnjem i dodatkom javorovog sirupa po želji.
Torta od kestena
Sastojci za tijesto:
- 200 g mljevenih kestena
- 100 g brašna
- 100 g maslaca
- 1 jaje
- 1/2 čajne žličice praška za pecivo
- prstohvat soli
Sastojci za nadjev:
- 300 g kesten-pirea (pripremljenog kao u prethodnim receptima)
- 200 ml tučenog vrhnja
- 50 g šećera u prahu
- 1 čajna žličica vanilin šećera
Postupak:
- Za tijesto, pomiješajte mljevene kestene, brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli.
- Dodajte omekšali maslac i jaje te zamijesite tijesto.
- Razvaljajte tijesto i obložite njime dno i stranice kalupa za tortu.
- Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 15 minuta ili dok tijesto ne poprimi zlatnosmeđu boju.
- Za nadjev, pomiješajte kesten-pire s šećerom u prahu i vanilin šećerom.
- Posebno tučeno vrhnje izmiksajte dok ne postane čvrsto.
- Pažljivo umiješajte tučeno vrhnje u kesten-pire.
- Nadjev rasporedite po ohlađenom tijestu i stavite tortu u hladnjak da se stegne barem dva sata prije posluživanja.

Desert s kestenima i čokoladom
Sastojci:
- 250 g kestena
- 100 g tamne čokolade
- 2 žlice meda
- 2 žlice maslaca
- 1/2 čajne žličice vanilin šećera
- prstohvat soli
Postupak:
- Kestene operite i svaki malo zarežite.
- Stavite ih u lonac s vodom i kuhajte dok ne omekšaju (otprilike 30 minuta).
- Ogulite kestene dok su još topli.
- U mikrovalnoj pećnici ili na laganoj vatri otopite tamnu čokoladu i maslac.
- Dodajte med, vanilin šećer i prstohvat soli čokoladi i maslacu.
- U blenderu ili procesoru za hranu, smiksajte oguljene kestene s čokoladnom smjesom dok ne dobijete glatku pastu.
- Smjesu rasporedite u čaše za posluživanje.
- Ostavite da se ohladi i stegne u hladnjaku barem sat vremena prije posluživanja.
- Po želji, ukrasite desert s tučenim vrhnjem ili svježim bobicama.

Pročitajte: Pomažu kod mršavljenja i još 6 razloga zašto je dobro jesti datulje za doručak
Foto: Pexels, OZANKUTSAL, A_Lein, nata_vkusidey iStock/Getty Images Plus




