Nekoliko metoda pomoću kojih ćete stati na kraj ljetnom umoru

by | 24 kolovoza, 2020

Svatko od nas barem jednom doživio je osjećaj iznenadnog umora koji se javlja gotovo odmah nakon ručka i osjetio želju za poslijepodnevnim drijemanjem.

Pad energije u poslijepodnevnim satima može biti posljedica brojnih čimbenika, ali još uvijek je moguće pokušati im se suprotstaviti provodeći u praksi neke male savjete, počevši od izbora namirnica kojima ćete obogatiti ručak.

Kako stati na kraj ljetnom umoru

Pobijedite iznenadni umor prehranom i kretanjem

Konzumiranje ručka prekomjerno bogatog jednostavnim šećerima instantno može povećati našu razinu energije, ali nakon kraćeg vremena naglo opada. Stoga je bolje prijeći na obroke u kojima su na uravnoteženi način prisutni složeni ugljikohidrati, proteini i vitamini.

Moguće je, primjerice, kombinirati cjelovite žitarice poput riže i mahunarki, kao što su slanutak ili grah, i sezonsko povrće. Redovito fizičko kretanje, čak i lagano, ali svakodnevno, pomaže tijelu u podizanju razine energije. Idealno bi rješenje bilo, primjerice na poslu, posvetiti dio pauze za ručak kratkoj šetnji u koju ćete uključiti i svoje kolege.

Oni koji sa sobom ponesu ručak od kuće mogli bi pokušati prošetati do najbližeg parka ili trga kako bi se zaustavili i pojeli ga. Da bismo organizam ponovno napunili energijom, tijelo se mora odmarati najmanje sedam ili osam sati noću. Savršena ravnoteža postiže se spavanjem i buđenjem u isto vrijeme svakog dana u tjednu. Ako tijekom dana stvarno osjećate umor, dobro je posvetiti 15 minuta trenutku regenerirajućeg odmora. Jedno od mogućih rješenja je i slušanje glazbe, koja omogućuje našem mozgu probuditi se u trenutku dok je slušamo. Ako nije moguće slušati glazbu dok radite, rješenje bi moglo biti uključivanje radija dok vozite da biste stigli na posao ili imati glazbeni uređaj i slušalice za vrijeme putovanja vlakom ili autobusom, ili čak za vrijeme pauze za ručak.

Puno tekućine pomaže u održavanju stabilne razine energije

Nalazite se ispred zaslona računala i kapci vam se neumoljivo počinju spuštati. Imamo rješenje i za to! Pokušajte nekoliko minuta posvetiti istezanju, recimo ustajući se na noge, podižući se na nožne prste i ispružiti ruke što je više moguće.

Ova će vježba ponovno pokrenuti cirkulaciju i pomoći vam da se osjećate budnijima. Savjet je i da uzimate više tekućine. Održavanje stalne opskrbe vodom u našim tijelima pomoći će održavanju razine energije stabilnijom.

Uvijek morate imati na umu da morate piti, posebno u najtoplijim danima, možda bočicu vode i čašu koju uvijek držite pri ruci. Također je dobro konzumirati hranu bogatu vodom, poput lubenice, dinje, grožđa i salate.

Smijanje je doista lijek – i protiv umora i protiv stresa.

Čak je i u najozbiljnijim situacijama dobro ne zaboraviti svoj smisao za humor i pokušati stvoriti situacije srdačnosti i simpatije čak i na poslu. Smijeh će pomoći svima da se vrate poslu s voljom.

Nemojte zaboraviti i na energizirajuće mirise.

“Njuškanje” pravog mirisa može vam pomoći da se osjećate malo bolje u slučaju pada energije i naglog umora. Među najsnažnije mirise spadaju upravo agrumi.

Moguće je uliti nekoliko kapi esencijalnog ulja slatke naranče ili limuna u sredinu papirnate maramice kako biste udahnuli aromu.

Ako imate mogućnost, stavite par kapi ulja u aroma lampu da biste ugodno namirisali radnu ili kućnu atmosferu.

Recite “ne”

Trebate znati reći ne! Izgovoriti “da” bilo kojem prijedlogu, pogotovo ako vam je odbojan, povećat će vam razinu stresa i onemogućiti da slobodno vrijeme koje imate na raspolaganju posvetite sebi kako biste ponovo napunili baterije.

Regenerirajuće poslijepodne koje ćete provesti odabirom omiljene aktivnosti može predstavljati samo dobar lijek protiv stresa i umora. Koristan savjet je i da kavu pijete umjereno.

Prema stručnjacima, konzumiranje previše kave tjera tijelo da sve više i više podiže razinu tolerancije na kofein, što rezultira time da je moramo piti u još većim količinama kako bismo postigli željeni energizirajući učinak.

Prije nego što šalica kave ujutro ili za vrijeme ručka postane neučinkovita, najbolje je ograničiti se na njezino uzimanje samo u slučaju potrebe.

Također izbjegavajte piti kavu u kasnim večernjim satima kako biste se mogli bolje odmoriti.

 

izvor: novilist.hr

Foto:  Unsplash