


Sastojci:
- 350 g ”petit beurre” keksa
- 3 dl mlijeka
Za kremu I:
- 1 l vode
- 150 g šećera
- 500 g bresaka
- 2 pudinga od vanilije
Za kremu II:
- 3 dl slatkog vrhnja
- 2 dl kiselog vrhnja
- 4 žlice šećera
- 1 vrećica vanilin šećera
- 10 g želatine
Priprema:
Krema I:
1. Breskve oguliti, odvojiti od koštice i narezati na kockice.
2. U posudu uliti 9 dl vode, dodati šećer i ostaviti da proključa. Potom dodati breskve te i njih kratko prokuhati.
3. Posebno umutiti preostalu vodu s pudingom od vanilije, dodati u vodu s breskvama i kuhati dok se ne zgusne.
Krema II:
1. Slatko vrhnje umutiti u čvrst šlag.
2. Želatinu preliti sa 4 žlice hladne vode i ostaviti da nabubri.
3. Kiselo vrhnje umutiti sa šećerom i vanilin šećerom pa pomiješati sa šlagom od slatkog vrhnja, želatinom i polako promiješati.
Završni postupak:
1. U odgovarajuću tepsiju poslagati kekse natopljene mlijekom.
2. Preko preliti toplu kremu od bresaka i prekriti redom natopljenih keksa.
3. Ostaviti da se ohladi, a zatim premazati kremom II i staviti u hladnjak da se stegne.
Izvor: Dobra hrana



