


Za biskvit:
- 4 jaja
- 100 g šećera
- 50 g brašna
- 50 g gustina
- 2 žlice kakaa
Za preljev:
- 2 dl vode
- 100 g šećera
Za kremu:
- 3 pudinga od vanilije
- 1 l mlijeka + mlijeko za natapanje keksa
- 9 žlica šećera
- 250 g margarina
- 1 žlica ekstrakta od banane
- 200 g ”petit beurre” keksa
- 4 dl slatkog vrhnja
Priprema:
Biskvit:
1. Bjelanjke odvojiti od žumanjaka i umutiti u čvrst snijeg. Zatim dodati 25 g šećera i mutiti dok se šećer ne otopi.
2. Posebno umutiti žumanjke s preostalim šećerom i kakaom pa pomiješati sa snijegom od bjelanjaka.
3. U pripremljenu smjesu dodati brašno i gustin pa polako promiješati. Tepsiju obložiti papirom za pečenje i uliti u nju pripremljenu smjesu. Peći u zagrijanoj pećnici na 200 ºC dok ne porumeni.
4. Posebno pripremiti preljev: prokuhati vodu i šećer. Ohlađenu koru poprskati preljevom.
Krema:
1. U posudu uliti 8 dl mlijeka, dodati šećer i kuhati dok ne proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mlijeko s pudingom od vanilije te dodati u proključalo mlijeko i nastaviti s kuhanjem miješajući sve dok se ne zgusne.
3. U ohlađenu kremu dodati margarin, ekstrakt od banane i umutiti mikserom.
Završni postupak:
1. Koru premazati polovinom kreme od banane pa prekriti slojem keksa natopljenih u mlijeko. Zatim nanijeti preostalu kremu i poravnati.
2. Slatko vrhnje umutiti u čvrst šlag i premazati tortu.
Izvor: Dobra hrana



