


Sastojci:
Za biskvit:
- 12 bjelanjaka
- 400 g šećera
- 2 žlice octa
- 1 žlica kakaa
- 1 vrećica praška za pecivo
- 125 g mljevenih oraha
Za kremu:
- 12 žumanjaka
- 100 g šećera
- 50 g gustina
- 3 dl mlijeka
- 200 g čokolade
- 250 g margarina
- 150 g šećera u prahu
Ostali sastojci:
- 6 dl slatkog vrhnja
Priprema:
Biskvit:
1. Umutiti 6 bjelanjaka u čvrst snijeg, a zatim postepeno uz neprestano mućenje dodavati 250 g šećera. Pred kraj dodati jednu žlicu octa i mutiti dok se ne dobije gusti šaum.
2. U plehu obloženom papirom za pečenje na 150 ºC peći biskvit 60 min. Pečeni biskvit vertikalno prerezati napola da se dobiju dvije kore.
3. Posebno umutiti preostalih 6 bjelanjaka sa 150 g šećera u čvrst šaum. Dodati kakao, prašak za pecivo i mljevene orahe pa polako promiješati. Od pripremljene smjese na isti način kao prethodnu ispeći još jednu koru i podijeliti je na dva dijela.
Krema:
1. Umutiti 6 žumanjaka sa 50 g šećera i 50 g gustina pa skuhati u 3 dl mlijeka da se dobije gusta krema. U još toplu kremu dodati 100 g čokolade i miješati dok se ne otopi.
2. Posebno umutiti na pari preostalih 6 žumanjaka sa 50 g šećera. Dodati 100 g čokolade i miješati dok se ne otopi.
3. U odvojenoj posudi umutiti omekšani margarin i šećer u prahu, a zatim postepeno dodavati obje kreme i mutiti dok se ne dobije fina kremasta smjesa.
Završni postupak:
1. Slatko vrhnje umutiti u čvrst šlag.
2. Tortu mazati sljedećim redoslijedom (bijela kora, krema, šlag, crna kora, krema, šlag, bijela kora, krema, šlag, crna kora, šlag).
Izvor: Dobra hrana



