Prevencija i liječenje

Jeste li znali da štetni utjecaj na mozak sprječava riblje ulje?

by Ljepotaizdravlje.hr

03.10.2019.
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES/THINKSTOCK
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES/THINKSTOCK
Diet. Nutrition. Vitamins. Healthy Eating, Lifestyle. Close Up Of Happy Smiling Woman Taking Pill With Cod Liver Oil Omega-3 And Holding A Glass Of Fresh Water In Morning. Vitamin D, E, A Fish Oil Capsules.

Riblje ulje može zaustaviti negativan utjecaj brze hrane na mozak, kako navode znanstvenici.

Nakon više od desetljeća istraživanja, otkriveno je da prehrana s visokim udjelom masnoća može utjecati na mozak i poremetiti neurogenezu, proces koji stvara nove živčane stanice.

Znanstvenici sa sveučilišta u Liverpoolu otkrili su da prehrana bogata omega-3 masnim kiselinama, poput ribljeg ulja, može zaustaviti ove negativne utjecaje stimulirajući područje u mozgu koja kontrolira hranjenje, učenje i pamćenje.

“Prekomjerno konzumiranje određenih makronutrijenata, poput prerađenog šećera i zasićenih masnoća u brzoj hrani, dovodi do prekomjerne tjelesne težine, ometa metabolizam, a utječe i na mentalne procese. Ove promjene mogu se vidjeti u strukturi mozga te mogućnosti stvaranja novih živčanih stanica, što potencijalno povezuje pretilost s neurodegenerativnim bolestima. Omega-3 masne kiseline mogu preokrenuti ili zaustaviti ove utjecaje”, izjavila je Lucy Pickavance, jedna od istraživača.

Istraživanje je pokazalo da prehrana s visokim udjelom masnoća zaustavlja lučenje hormona koji štite neurone i stimuliraju njihov rast. Omega-3 masne kiseline vraćaju lučenje hormona u normalno stanje, bore se protiv povećane cirkulacije upalnih molekula i triglicerida, te potiču rast živčanih stanica.