POZNATA UMJETNICA ljudske mane pretvara u umjetnost

by | 3 kolovoza, 2017

https://www.instagram.com/p/BWapkDXhhRA/

Sve ono zbog čega se žene diljem svijeta srame i što pokušavaju sakriti od očiju svijeta, 21-godišnja španjolska umjetnica Cinta Tort Cartró pretvara u prava umjetnička djela. Bolnu točku većine žena, strije, Cinta pretvara u šarene otiske na tijelu.

Cinta se na Instagramu zove Zinteta, a ta umjetnica, koja živi nedaleko od Barcelone, neprestano radi na jačanju feminističkog duha, podizanju svijesti o problemima s kojima se žene neprestano suočavaju i dokidanju stigmi s kojima se žene i danas nose.

https://www.instagram.com/p/BV2GovghON1/

Smatra kako je umjetnost oduvijek bila oružje napretka, a tome svjedoči i 13.000 njezinih pratitelja na Instagramu. Stigma koja je, sudeći po njezinoj umjetnosti, najviše smeta, jest mjesečnica. Krvarenje je većini žena ionako dovoljno traumatično, a situacije u kojima im procuri mjesečnica, posebno na javnome mjestu, dogodile su se gotovo svakoj ženi i niti jedna to nije dobro podnijela. Cinta je i taj osjećaj pokazala kroz svoju umjetnost, oslikavajući po ženskim gaćicama “mrlje” u duginim bojama, koje se prelijevaju na tijela žena.

Zadnjom objavom otišla je i korak dalje, pa bojama dodala i šljokice, uzimajući u obzir kako je redovita mjesečnica jedan od pokazatelja da je sa zdravljem žene sve u redu, a samim time zbog njezinog mjesečnog posjeta ne bismo trebale toliko negodovati.

https://www.instagram.com/p/BWuDWxbBhs0/

Osim oslikavanja gaćica i tijela, umjetnica se pridružila i pokretu #FreeTheNipple, koji ima sve više poklonica ljepšeg spola, a Cinta mu se pridružila u svom stilu. Fotografira djevojke s cvijećem, koje im pokriva grudi, no umjesto tučka, sredinu cvijeta krasi bradavica.

Mlada Španjolka rekla je kako je u početku mislila da radi ekspresionističku umjetnost, no kako se ubrzo njezina umjetnost pretvorila u društveni komentar.

https://www.instagram.com/p/BWAE943Bslj/

IZVOR: 100POSTO.HR