

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
Ritual ispijanja poslijepodnevnog čaja poznata je britanska tradicija, ispunjena brojnim i zbunjujućim pravilima. Za nas koji nismo odrastali uz taj običaj, vlasnik kraljičinog omiljenog hotela i stručnjak za čajeve dao je nekoliko naputaka.
Prvo i osnovno je dobro poznavanje terminologije.
Poslijepodnevni čaj (Afternoon tea) društveni je čin namijenjen popunjavanju vremena između ručka i večere.
Visoki čaj (High tea) koji je izvorno bio dio večere priprema se u večernjim satima.
Kremasti čaj (Cream tea) je verzija poslijepodnevnog čaja upotpunjena kolačima, vrhnjem i džemom.
ŠTO ČINITI:
- – Koristite zgusnuto vrhnje.
– Neka se čaj namače u vodi koliko dugo želite. Ako vam se ne svidi, zatražite novo serviranje.
– Čaj treba redovito nadopunjavati.
– Slobodno zatražite druge vrste mlijeka. Sojino, obrano ili mlijeko od badema je često dostupno.
– Čaj miješajte polagano, ako se pojave pukotine na porculanu, možda ste bili prežustri.
– Male sendviče jedite prstima kako i samo ime sugerira (finger sandwich). Kolače jedite priborom za jelo, a pecivo s namazom i džemom jedite rukama.
– Uživajte u ispijanju čaja lagano i opušteno.
- ŠTO NE ČINITI:
– Nemojte u šalicu staviti mlijeko prije čaja. Mlijeko stavite kasnije kako biste regulirali jačinu čaja.
– Nemojte posluživati mlijeko uz bijeli i zeleni čaj. Crni čaj je prikladniji za posluživanje s mlijekom.
– Nemojte zaboraviti izvaditi cjediljku.
– Nemojte ni ispravljati mali prst dok držite šalicu.
– Nemojte umakati kekse u čaj.
– Nemojte planirati obilan obrok nakon ispijanja čaja, požalit ćete.
– Odjenite se prikladno, izbjegavajte sportsku odjeću ili tenisice. Iako je ritual ispijanja poslijepodnevnog čaja postao puno opušteniji s vremenom, uvijek treba izgledati pristojno.
Mateja Jakovljević



