17 NAMIRNICA KOJE MOŽETE JESTI bez straha od debljanja

by | 7 srpnja, 2017
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Teško je oduprijeti se žudnji za ukusnom hranom kada ste na dijeti, no postoje namirnice koje možete jesti tijekom dana bez rizika od nakupljanja viška kilograma. Donosimo vam popis zdravih i niskokaloričnih namirnica koje možete jesti bez straha za vašu figuru.

Celer
Oko 95 % celera je voda. Ova zdrava namirnica sadrži 30 % dnevne potrebe za vitaminom K. Najbolje je konzumirati celer kada je svjež jer većinu svojih korisnih svojstava gubi već pet dana nakon rezanja.

Rikola
U 100 grama svježe rikole nalazi se 91,7 % vode; 0,66 g masti; 2,6 g bjelančevina; 3,7 g ugljikohidrata; 2,1 g šećera i 1,6 g vlakana. Energetska vrijednost rikule iznosi samo 25 kcal na 100 g svježe namirnice.
Uz makronutrijente, rikula je iznimno vrijedan izvor minerala i vitamina: kalcija, magnezija, željeza, kalija, fosfora, vitamina A, vitamina K, vitamina C, folata i pantotenske kiseline.

Bjelanjci
Možete jesti bjelanjke i u većim količinama. Pomiješajte bjelanjke s nekoliko rajčica i dobit ćete zdrav i ukusan omlet, no ako vam je stalo do vaše figure, bolje je da ga ne pržite na ulju.

Salata
Salata je prepuna vitamina A i C, kao i folnom kiselinom i željezom. To je gotovo bez kalorija, tako da ni konzumacija u velikim količinama neće uzrokovati povećanje težine.

Krastavci
Krastavci sadrže gotovo jednaku količinu vode kao celer. Svježi hrskavi krastavci imaju brojne zdravstvene prednosti. Kora krastavaca sadrži većinu hranjivih tvari, osobito beta-karotena zato je bolje da ih ne gulite.

Cvjetača
Cvjetača je izvrstan izvor vitamina C i K. Najhranjivija je kada se jede sirova.

Rajčica
Rajčice su pune likopena, vitamina A, C i B2, folne kiseline, vlakana, kroma i kalija. Praktički su bez kalorija, a pružaju nam različite hranjive tvari neophodne za naše zdravlje.

Brokula
Osim vitamina A, C, E i K, sadrži približno 20 % vašeg dnevnog zahtjeva za vlaknima.

Kokice
Jedna šalica kokica pripremljenih bez ulja neće utjecati na vašu težinu. Ova filmska grickalica uglavnom se sastoji od zraka pa možete uživati ​​u jelu bez straha od debljanja.

Kelj
Kelj spada među najzdravije namirnice na svijetu. U srodstvu je s kupusom, brokulom, cvjetačom, a svi oni pripadaju porodici kupusnjača. Ova namirnica sadrži veliku količinu joda i gotovo je bez kalorija.

Grašak
Grašak je zdrava i niskokalorična namirnica. Šalica graška sadrži oko 35 kcal. Bogat je vlaknima i proteinima.

Grejp
Pomaže u stabiliziranju razine šećera u krvi. Pun je vitamina C i, zbog svoje niske kalorijske vrijednosti, može vam pomoći pri gubljenju težine.

Dinja
Dinja će zadovoljiti vašu potrebu za slatkim bez narušavanja vaše figure. Sadrži više od polovice preporučene dnevne vrijednosti vitamina A i C.

Jagode
Još jedna neophodna namirnica za sve one koji žele izgubiti na težini. Jagode su bogate kalijem i vlaknima i imaju protuupalni učinak, a pomoći će vam i za očuvanje bjeline zuba.

Kupine
Kupine su pune antioksidansa i vitamina C. Osim toga, imaju nevjerojatan okus. Sigurni su i za one koji su već dugo na dijeti.

Naranče
Naranče su jedan od najukusnijih plodova. Najpoznatije su po velikoj količini vitamina C. Usput, bijela tvar ispod narančine kore sadrži puno vlakana, što pomaže u snižavanju kolesterola.

Borovnice
Borovnice imaju više antioksidansa nego bilo koji drugi plod. Stoga, šalica borovnice pomoći će vam da uravnotežite prehranu. Ova hrana je niskokalorična pa se ne morate brinuti oko dobivanja na težini.

Mateja Jakovljević