


Sastojci:
Za biskvit:
- 9 bjelanjaka
- 400 g šećera
- 1 žlica octa
- 2 žlice oštrog brašna
Za kremu:
- 9 žumanjaka
- 6 žlica šećera
- 5 žlica oštrog brašna
- 1,2 l mlijeka
- 3 vanilin šećera
- 250 g margarina
- 5 dl slatkog vrhnja
- 300 g banana
- 300 g jagoda
- 300 g kivija
Priprema:
1. Bjelanjke umutiti u čvrst snijeg pa postepeno dodavati šećer i mutiti dok se ne otopi.
2. Potom dodati ocat i brašno te umutiti mikserom.
3. U pleh obložen papirom za pečenje uliti pripremljenu smjesu i peći u zagrijanoj pećnici na 150 ºC.
4. Pečeni biskvit uzdužno prerezati dva puta da se dobiju tri kore.
Krema:
1. U posudu uliti 1 l mlijeka, dodati šećer i kuhati dok ne proključa.
2. Posebno pomiješati 2 dl mlijeka, žumanjke, vanilin šećer i brašno pa umutiti mikserom. Dodati u proključalo mlijeko i kuhati dok se ne zgusne.
3. U ohlađenu smjesu dodati omekšani margarin i umutiti mikserom.
4. Voće očistiti i narezati na ploške, a slatko vrhnje umutiti u čvrst šlag.
5. Prvu koru premazati trećinom kreme, preko toga poslagati kolutove banana i premazati trećinom šlaga od slatkog vrhnja. Preklopiti drugom korom, premazati drugom trećinom kreme, poslagati jagode i premazati drugom trećinom šlaga. Na kraju prekriti trećom korom, premazati preostalom kremom i poslagati komadiće kivija. Bočne stranice torte premazati šlagom.
Izvor: Dobra hrana



