


Sastojci:
Za tijesto:
- 250 g brašna
- prstohvat soli
- 1 žličica šećera
- 125 g maslaca
- 1 žumanjak
- 0,5 dl vode
- 2 žlice ulja
Za kremu od limuna:
- 4 jaja
- 150 g šećera
- 60 g maslaca
- 2 žlice vrhnja
- 2 limuna
Za dekoraciju:
- 2 bjelanjaka
- 125 g šećera
Priprema:
Tijesto:
1. Brašno posipati po površini i u sredini napraviti udubljenje.
2. Maslac ostaviti da omekša na sobnoj temperaturi, a zatim ga narezati na kockice.
3. U udubljenje od brašna staviti sol, šećer i narezani maslac. Sve sastojke zatim izmiješati prstima.
4. Posebno umutiti žumanjak i vodu te postepeno dodavati u pripremljeno tijesto i mijesiti dok se ne počne odvajati od prstiju.
Krema od limuna:
1. U odgovarajućoj posudi pomiješati jaja i šećer te mutiti mikserom dok se šećer ne otopi.
2. Zatim dodati otopljeni maslac, vrhnje, ribanu koricu limuna i sok od limuna pa polako promiješati.
Završni postupak:
1. Kalup za pitu nauljiti, a dno i bočne rubove obložiti tijestom.
2. Preko tijesta uliti kremu od limuna i poravnati. Peći u zagrijanoj pećnici na 180 ºC dok ne porumeni.
3. Posebno umutiti bjelanjke u čvrst snijeg a zatim postepeno dodavati šećer i mutiti dok se šećer ne otopi.
4. Pečenu pitu izvaditi iz pećnice, a zatim slastičarskom vrećicom po piti napraviti mrežu od umućenih bjelanjaka. Vratiti u pećnicu da se zapeče.
Izvor: Dobra hrana



