


Sastojci:
Za koru:
- 4 jaja
- 50 g gustina
- 50 g brašna
- 100 g šećera
- 150 g eurokrema
Za kremu:
- 6 dl mlijeka
- 150 g šećera
- 100 g gustina
- 4 jaja
- 20 g želatine u prahu
- 6 banana
Za dekoraciju:
- 4 dl slatkog vrhnja
Priprema:
Kora:
1. Bjelanjke umutiti sa 25 g šećera u čvrst šaum.
2. Posebno umutiti žumanjke s preostalim šećerom pa dodati šaum od bjelanjaka i promiješati.
3. U pripremljenu smjesu dodati brašno i gustin te polako promiješati.
4. Tepsiju obložiti papirom za pečenje i uliti u nju smjesu za koru. Peći u zagrijanoj pećnici na 200 ºC dok ne porumeni.
5. Pečenu koru premazati eurokremom.
Krema:
1. U posudu uliti 5 dl mlijeka, dodati 100 g šećera i ostaviti da proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mlijeko s gustinom i žumanjcima pa dodati u proključalo mlijeko i kuhati dok se ne zgusne.
3. Bjelanjke umutiti sa 50 g šećera. Šaum od bjelanjaka i nabubrenu želatinu dodati u toplu kremu.
Završni postupak:
1. Koru vratiti u tepsiju, a zatim po njoj uzdužno u tri reda poslagati oguljene banane. Preliti ih pripremljenom kremom i ostaviti u hladnjaku da se stegne.
2. Kada se krema stegne, kolač premazati šlagom od slatkog vrhnja.
Izvor: Dobra hrana



