Riješite se bolnih i obilnih menstruacija prirodnim putem

by | 11 ožujka, 2016
bolne menstruacije

Ako svaki mjesec trpite menstrualne bolove i obilna krvarenja, postoje jednostavni i prirodni načini kako možete riješiti ove probleme.

Ako tijekom menstrualnog ciklusa tampon ili uložak mijenjate svakih sat vremena, ili ciklus traje više od sedam dana, trebali biste se javiti ginekologu. Uzrok bi mogao biti neki poremećaj krvarenja. Istraživanja pokazuju da 25 posto žena s jakim menstruacijama ima takav poremećaj a da toga uopće nisu svjesne.

Kod 50 % žena, bolni grčevi maternice, prije i za vrijeme menstruacije, toliko su snažni da ih onesposobljavaju u svakodnevnim aktivnostima. Uzrok ovog problema jesu kontrakcije mišića unutrašnje stijenke maternice, kao i kompresija krvnih žila u njoj. Kontracepcijske pilule mogu biti od pomoći kod regulacije krvarenja, kao i u slučaju ako je uzrok jakog krvarenja hormonalni disbalans. Postoji mogućnost i da su jaka krvarenja posljedica mioma ili polipa, što svakako treba biti pod kontrolom liječnika. Problem kod jakih krvarenja je pojava anemije, koja je čest pratitelj takvih stanja.

Jedan od važnih načina da se jake i bolne menstruacije kod zdravih žena spriječe ili smanje jest zdrava prehrana, a više o tome pogledajte u nastavku. Osim toga, važna je i redovita fizička aktivnost, koja jača vaše tijelo i doprinosi većoj otpornosti organizma. Prije svega, trebali biste iz prehrane izbaciti crveno meso, piletinu, žumanjke, smanjiti sve prerađene namirnice – u osnovi sve ono što sadrži velike količine soli i šećera.

Prehrana neka se bazira na voću koje jača krvne žile i smanjuje krvarenje, i povrću, sirovom ili blago kuhanom, koje je izvor kalcija, magnezija i kalija.

Kako biste ublažili grčeve u trbuhu, konzumirajte namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama koje djeluju antiupalno i omogućavaju produkciju prostaglandina (prirodni analgetik) u organizmu. Namirnice bogate ovim kiselinama jesu orasi, riba, sjemenke lana, soja, grašak, kelj, špinat, grah, bundeva, maslinovo ulje… Osim toga, važno je da u što većim količinama konzumirate namirnice bogate magnezijem, poput zelenog lisnatog povrća i ribe, jer ovaj mineral opušta mišiće.

Klinička ispitivanja pokazala su da toplina ublažava bol uslijed grčeva, pa se preporučuje korištenje toplih obloga, tuša ili termofora koji ćete postaviti na donji dio trbuha i leđa. Osim toga, bolne grčeve možete ublažiti i tako što ćete izbjegavati određene namirnice.

Prije svega, izbjegavajte konzerviranu hranu koja sadrži veliku količinu natrija, što dodatno može pojačati bol u trbuhu, te izazvati povraćanje. Preporuka je da jedete kruh od cjelovitih žitarica, sve integralne žitarice i njihove proizvode, ali da izbjegavate bijeli kruh, te lisnata i pržena tijesta.

Također, ako imate bolne menstruacije, trebali biste smanjiti konzumiranje kave i proizvoda s puno kofeina koji može potaknuti bol i izazvati kašnjenje sljedećeg menstrualnog ciklusa. Umjesto toga, pijte čajeve ili bar kavu s manje kofeina. Osim kofeina, izbjegavajte i alkoholna pića, jer izazivaju promjenu raspoloženja i nadimanje.

Što se tiče slatkiša poput kremastih kolača, palačinki i keksa, kojima je teško odoleti, svakako biste ih trebali izbjegavati barem za vrijeme ciklusa, jer će vam popraviti raspoloženje na kratko, ali i potaknuti bol u želucu. Ako ipak žudite za šećerom tih dana, radije se opredijelite za jabuke, banane, kruške ili dinje.

Čaj od kadulje, dvije šalice dnevno, možete piti 2-3 dana prije početka menstruacije i to između obroka. Kamilica je dobra za stišavanje bolova i poželjno je piti ju 3-4 puta dnevno. Čaj od sjemenki kima olakšava menstrualne tegobe i sprječava grčeve. Uzimajte po šalicu čaja tri puta dnevno. Dobri su i čajevi od lišća maline i aromatični čaj od komorača.

Možete pokušati s čajem od macine trave, ili čajem crnog ribiza, koji pomaže opuštanju mišića. Čaj od hajdučke trave, također, pomaže kod svih tegoba u vezi s menstruacijom, i kad je obilna i kad je oskudna, ublažava grčeve, simptome PMS-a, nervozu i umiruje upalu jajnika.

Protiv obilne i bolne menstruacije pomaže i čaj od koprive. Prelijte 2 žlice listova koprive s pola litre proključale vode. Ostavite da odstoji 10 minuta, a ovaj čaj pijte dva dana prije menstruacije, 2 puta dnevno po šalicu čaja.

Protiv prekomjernog krvarenja uspješno će se boriti čaj napravljen od mješavine koju čine: po žličica listova kupine, šumske jagode, kadulje i hrastove kore. Mješavinu kuhajte u litri vode oko 20 minuta, pa ostavite da odstoji dva sata. Pijte po čašu, prije obroka, 15 dana.

Čaj od meda i pelina, također, može vam pomoći da ublažite menstrualne tegobe. U posudu ulijte pola litre vode i dodajte tri žlice meda. Ovu vodu s medom zagrijte i kuhajte pet minuta. Zatim je prelijte u drugu posudu u kojoj se nalazi 3 grama trave pelina. Posudu zatvorite i ostavite neka se hladi 20 minuta, a zatim čaj procijedite. Pijte svakih sat vremena po jednu žlicu ovog čaja.

Izvor: Life Content
Foto: Pexels