


Za koru:
- 7 jaja
- 7 žlica šećera
- 7 žlica sirovih mljevenih lješnjaka
- 4 žlice brašna
- 1 žlica kakaa
Za kremu:
- 7 jaja
- 300 g šećera
- 200 g maslaca
- 200 g prženih mljevenih lješnjaka
Za dekoraciju:
- 3 šlaga
Priprema:
Kora:
1. Odvojiti bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke umutiti u čvrst snijeg, a zatim uz neprestano mućenje postepeno dodavati šećer dok se ne otopi.
2. Zatim postepeno dodavati jedno po jedno žumance pa potom brašno, mljevene lješnjake i kakao muteći cijelo vrijeme.
3. Pravokutnu tepsiju obložiti papirom za pečenje i uliti u nju pripremljenu smjesu za koru. Peći u zagrijanoj pećnici na 180 ºC. Pečenu koru poprečno prerezati napola da se dobiju 2 kore.
Krema:
1. Bjelanjke odvojiti od žumanjaka i umutiti u čvrst snijeg. Zatim postepeno dodavati 150 g šećera i mutiti da se otopi.
2. Posebno umutiti žumanjke s preostalim šećerom i kuhati na pari dok se ne zgusne.
3. Ohlađenu smjesu od žumanjaka pomiješati s umućenim maslacem i lješnjacima, dodati šaum od bjelanjaka i polako promiješati.
Završni postupak:
1. Prvu koru premazati kremom i preklopiti drugom korom.
2. Ukrasiti umućenim šlagom.
Izvor: Dobra hrana



