


Za koru:
- 5 jaja
- 125 g maslaca
- 200 g šećera u prahu
- 120 g brašna
- 1 vrećica praška za pecivo
- 120 g čokolade
Za kremu:
- 6,5 dl mlijeka
- 100 g šećera
- 30 g gustina
- 10 g želatine u prahu
- 200 g kokosa
- 1 dl likera od kokosa
- 8 dl slatkog vrhnja
Priprema:
Kora:
1. Umutiti maslac sa 50 g šećera u prahu, a zatim dodavati jedno po jedno žumance i otopljenu čokoladu neprekidno muteći.
2. Posebno umutiti bjelanjke s preostalim šećerom pa dodati u smjesu od žumanjaka. Na kraju dodati mješavinu brašna i praška za pecivo te polako promiješati. Od pripremljene smjese u okruglom kalupu na 180 ºC ispeći koru. Pečenu koru poprečno prerezati napola.
Krema:
1. U zdjeli pomiješati mlijeko, šećer i gustin pa dobro izmiješati. Kuhati na umjerenoj temperaturi dok se ne zgusne.
2. U toplu kremu dodati nabubrenu želatinu. Zatim dodati kokosov liker, kokos i polako promiješati.
3. Kada se smjesa počne stezati, dodati polovinu šlaga od slatkog vrhnja i polako promiješati.
Završni postupak:
Prvu koru premazati kremom i preklopiti drugom korom. Premazati preostalim šlagom od slatkog vrhnja.
Izvor: Dobra hrana



