


Za kore:
- 4 bjelanjaka
- 160 g šećera
- 2 ravne žlice brašna
- 2 žlice kakaa
- 2 žličice octa
Za kremu:
- 4 jaja
- 4 žumanjaka
- 150 g šećera
- 2 vanilin šećera
- 200 g čokolade
- 60 g maslaca
- 5 dl slatkog vrhnja
- 80 g oraha
Za glazuru:
- 100 g čokolade
- 50 g maslaca
Priprema:
Kore:
1. Bjelanjke umutiti u čvrst snijeg, a zatim uz neprestano miješanje postepeno dodavati šećer. Pred kraj mućenja dodati ocat.
2. U šaum od bjelanjaka dodati brašno i kakao te promiješati.
3. Pripremljenu smjesu uliti u slastičarsku vrećicu i na plehu obloženom papirom za pečenje oblikovati dva kruga promjera 18 cm. Sušiti u zagrijanoj pećnici na 120 ºC 90 minuta.
Krema:
1. Pomiješati žumanjke, cijela jaja, 120 g šećera i vanilin šećer pa kuhati na pari uz neprestano miješanje dok se krema ne zgusne. Pred kraj kuhanja dodati izlomljenu čokoladu i miješati dok se ne otopi.
2. U ohlađenu smjesu dodati pjenasto umućeni maslac i izmiksati.
3. Posebno karamelizirati preostali šećer pa dodati u njega orahe u komadu i promiješati. Izliti na nauljeni pleh i pričekati da se ohladi pa samljeti u blenderu.
4. U kremu dodati prah od karameliziranih oraha, šlag od slatkog vrhnja i polako promiješati.
Završni postupak:
1. Koru premazati pripremljenom kremom i preklopiti drugom korom.
2. Čokoladu s maslacem otopiti na pari i preliti preko torte.
Izvor: Dobra hrana



