S Ivom Janeš o biljnoj prehrani djece, “Zelenom životu vege mama” i poslovima s dušom


S edukanticom biljne prehrane Ivom Janeš razgovaramo o “poslovima s dušom”, njezinom sada već slavnom vodiču “Zeleni život vege mama”, navikama u kuhinji te, naravno, biljnoj prehrani
Vrata biljne prehrane za Ivu Janeš odškrinula su se još u djetinjstvu. Iako to tada još nije znala, njezina će je empatija i osjećaj nepravde zbog štete koju ljudi čine planetu i svim njegovim stanarima naposljetku dovesti do projekta “Zeleni život vege mama” te istoimene prve hrvatske stručne literature o biljnoj prehrani napisane u suradnji s nutricionisticom Ivanom Šimić i liječnicima. Želja da nešto promijeni nabolje na ovom planetu neće se ugasiti, pa će se Iva otisnuti i na put “poslova s dušom”, u sklopu kojih spaja intuiciju, ekologiju i osobni rast.
Je li postojao neki prijelomni trenutak kada ste odlučili prigrliti ovaj način prehrane?
U dobi od 18 godina dobila sam dijagnozu karcinoma štitne žlijezde s metastazama. Posljedica operacije od pet sati i gubitka krvi (nisam dobila transfuziju) bila je anemija koja me pratila nekoliko godina, no onog trena kad sam negdje u dobi od 22 godine prešla na vegetarijansku prehranu – prestala je i moja anemija. Znam da je to jedna od velikih zabluda – da su svi na biljnoj hrani anemični, no istraživanja i praksa pokazali su upravo suprotno, pogotovo kad se educirate i krenete u ovaj novi divan svijet prepun namirnica koje nas grade i liječe. Velika prekretnica bila je rođenje moje Mille, koja je bila glavni poticaj i putokaz za to da krenem točno onom stazom za koju sam “rođena”. Tako je nastao “Zeleni život vege mama” – projekt edukacije iz kojeg je nastala i naša slavna knjiga. Sve što radim (poslovno i privatno) to i živim. I to svatko može, samo se treba “otrgnuti” naučenim i nametnutim obrascima.
Je li Vam prelazak na biljnu prehranu donio i neke druge uvide, promijenio percepciju hrane ili utjecao i na neke druge aspekte života?
Kuhanje je za mene postao vid terapije, hrana koju pripremam moj je izraz ljubavi, a taj potpuno novi svijet s milijun recepata i namirnica toliko je čudesan da mi je stvarno žao što svi ne iskuse tu energiju i rapsodiju okusa koja se dogodi ako se usudimo zakoračiti novim putem. Danas su mnoge (lako dostupne) namirnice pale u zaborav – u knjizi obnavljamo znanje i o njima. Priprema obroka za moju obitelj pri samom je vrhu mojih prioriteta. Danas stvarno imamo predivan izbor i izvan kuće, no ono što pamte naša djeca i naši bliski jesu mirisi i okusi koje smo zajedno blagovali, a ne dostave.
Kažete da je prekretnica u Vašem privatnom i poslovnom životu bila i trudnoća. Na koje Vas je sve načine Vaša kći odredila, posebno u smislu karijere?
Tako što sam odlučila ne nastaviti svoju karijeru u UNDP-u (više od pet godina) i ostati doma sa svojim djetetom u dobi od dvije i pol godine. Ovo nije bila laka odluka jer je to bio posao koji sam obožavala – no ta je odluka bila savršeno ispravna za mene. Zbog toga i moje Mille kreirala sam projekt koji je danas priznat i poznat, i koji je pomogao mnogima. Prirodno je i zdravo preispitati svoje odluke, a pogotovo ako su to odluke koje donosimo za svoju djecu. Od straha da ne pogriješim, krenula sam neumorno učiti. Na hrvatskom tržištu nije postojala odgovarajuća literatura o biljnoj prehrani – do sada! Te činjenice bile su pravi poticaj za pisanje ove knjige koja spaja osobna i stručna iskustva nas mama – mame pune entuzijazma po pitanju zdrave biljne prehrane i mame sa stručnim znanjem nutricionizma koautorice Ivane Šimić, koja se dodatno educirala i o biljnoj prehrani. Napisale smo knjigu za sve uzraste i svako životno doba o temelju prehrane općenito, uz poseban naglasak na biljnoj prehrani. Tako je nastao moj jedan posao (od tri koja danas radim).
“Zeleni život vege mama” nazivate “knjigom koja mijenja svijet i svijest”. Na koje sve načine to čini?
Danas tu knjigu u rukama drže mnogi liječnici, zdravstveni stručnjaci i ona je prepoznata kao literatura koja je ujedno i stručna. Knjiga je pisana na jednostavan i svakome razumljiv način, no u njoj su priložena i mnogobrojna nepristrana novija istraživanja. U Hrvatskoj je i dalje šturo znanje o prehrani i što se sve s godinama promijenilo – kad tome dodamo i strašnu “buku” dezinformiranosti putem interneta i naručenih članaka, stvarno dobijemo oprečne informacije koje ljude ostavljaju još više zbunjenima. Uz knjigu, postoji i istoimena Facebook grupa, koja je aktivna već deset godina, a u kojoj imamo sve posloženo u datoteke koje punimo relevantnim informacijama i istraživanjima. U grupi su i nutricionisti te razni drugi stručnjaci. Time sam svima besplatno omogućila ono najbitnije – da uče sami, primjenjuju/odbacuju i uče. Znanje nam nitko ne može oduzeti, znanje je naša sigurnost.
Kako izgleda jedan Vaš prosječan dan u kuhinji?
U 06:30 već završavam ili pripremam doručak i ručak koji Milli nosi u školu. Ima dana kad mi je teško sve stići, a ima i dana kad je sve ležerno. Da se ne bi stekao krivi dojam – nemam magične moći (rado bih imala štapić Harryja Pottera), nisam uvijek on top of my game, vikendom volimo pojesti vani i slično. No dobra organiziranost nešto je što sam stvarno naučila dobro koristiti – nisam uvijek bila takva. Volim napraviti neki plan za tjedno kuhanje pa mi je tako lakše obaviti i nabavku, a time i smanjujem otpad jer bolje iskoristim hranu koju imam. U našoj knjizi nalaze se i trikovi o tome kako “uštipnuti” vrijeme.
Koje namirnice uvijek morate imati kod kuće i postoje li jela koja pripremate kad želite nešto jednostavno i brzo?
Variva su čudo – jer u njih možemo staviti gotovo sve što nam je potrebno od nutrijenata za taj dan i ne zahtijevaju dugu pripremu. Najmanje dva dana u tjednu imamo variva. Uvijek imam leću, batat, mrkvicu… Da vidite moju “špajzu”, rekli biste da imam cijeli dućan (smijeh). Salate koje pripremam sve su samo ne ono što ljudi obično smatraju salatom. Obožavam se igrati okusima, dressingom, začinima. U mojim salatama glavni likovi su pečeni slanutak, kvinoja, heljda, batat, cikla, menta, klice i voće glavni likovi. Uvijek ponavljam, da sad krenete pripremati sve recepte koje možete na biljnoj hrani, ne biste završili do kraja života. Poseban gušt mi je pripremati tradicionalne recepte u biljnoj varijanti – i stvarno sam dobra u tome. Tamari je moja tajna kojom postignem boju i okus sličan mesu. Bila sam finalist za Gastro zvijezdu upravo zahvaljujući svojoj Wellington piti od “mljevenog” mesa.
Što je ključno znati o uravnoteženoj biljnoj prehrani djece, što roditelji moraju imati na umu?
Često se navodi da je biljna prehrana isključiva jer isključuje namirnice životinjskog podrijetla, no oni koji su se upustili u takav način prehrane radije ju definiraju kao prehranu koja uključuje i podsjeća na puno dostupnih, ali neopravdano zanemarenih namirnica. Djeca na pravilnoj biljnoj prehrani konzumiraju više različitih namirnica i imaju zdravije prehrambene navike. Naravno, dodatnu pažnju svakako treba posvetiti namirnicama bogatima željezom, cinkom, jodom i omega masnim kiselinama uz suplementiranje vitaminima B12 i vitaminom D u zimskom periodu. Biljna mlijeka neka uvijek budu obogaćena kalcijem (protresite mlijeko prije korištenja) kao nutritivno prikladne zamjene. Konzumacija mahunarki, kao i korjenastog povrća konstantno se smanjuje, a svjedoci smo i poražavajuće statistike o konzumaciji voća i povrća kod djece, kako kod nas tako i u svijetu. Ispitivanje prehrambenih navika djece u osnovnim školama u Republici Hrvatskoj u sklopu projekta “Ponašanje u vezi sa zdravljem u djece školske dobi” pokazalo je da 66 posto učenika i učenica ne jede voće svaki dan, a 76 posto učenika i učenica ne jede povrće svaki dan. Upravo je konzumacija voća i povrća povezana s manjim rizikom od razvoja kroničnih bolesti kasnije tijekom života. Rano djetinjstvo predstavlja kritično razdoblje za uspostavljanje prehrambenih navika kod djece, a obitelj ovdje ima primarnu ulogu.
Što biste poručili roditeljima koji žele uvesti više biljnih obroka, ali ne znaju na koji način krenuti s tim?
Upravo smo mi roditelji model našoj djeci. Često roditelji žele zdravo hraniti dijete, ali nisu spremni mijenjati svoje loše navike. Matematika je jednostavna – ako vi jedete zdravo, i vaše će dijete slijediti primjer, a dobrobiti će se itekako vidjeti. Djeca nas gledaju i uče od nas. Pritisak na dijete da silom jede voće i povrće neće dati pozitivan efekt za razliku od poticajne okoline koja bi trebala biti dobar primjer svakom djetetu. Ne možemo dovoljno naglasiti koliko se ustrajnost i dosljednost kasnije isplate. Zasigurno ćete popraviti i vlastitu prehranu znanjem koje ste skupili ili obnovili o mnogim vrijednim i lako dostupnim namirnicama. Neka vam prehrana bude prioritet. Zaslužila je to i biti. I naša djeca su samo djeca s dobrim i lošim danima, s fazama koje se izmjenjuju. Ono što se sigurno pokazalo kao dobra formula jest biti primjer djetetu kroz zajedničke obroke, davanje mogućnosti odabira hrane (tako da ponudite dva ili tri jednako zdrava odabira), sudjelovanje u pripremi hrane, pričanje o tome koje su to super moći koje nam daje naša superhrana… i najbitnije, okružiti se s onima koji su vam podrška i nikad, ali baš nikad ne odustati. Za faze “ja to ne volim” idealne su pizze (s puno povrća i od integralnog tijesta), razni umaci, juhe i polpete u kojima povrće/mahunarke/žitarice netragom nestanu. U smoothie, muffine lako urone svježe i suho voće, orašasti plodovi i sjemenke. Kad ništa ne pali, onda pale palačinke, jednostavno je – bijelo brašno zamijenimo polubijelim ili pirovim te možemo dodati i malo heljdinog brašna. A namazi… E tu kreće prava čarolija. Čoko namaz od suncokretovih sjemenki/datulja i kakaa ili voćni namaz od smrznutog ili svježeg voća uz dodatak agar agara gotovi su u par minuta, ukusni i nutritivno bogati, a klinci rado pomažu u njihovoj pripremi. Kad jednom otkrijete čaroliju prave, nutritivno bogate hrane, hrana s “praznim kalorijama” sigurno gubi bitku. I ono najbitnije – nije bitno kakav stil prehrane imate niti su vam potrebne posebne kulinarske vještine da biste ove male trikove iskoristili i u svojoj kuhinji.
Pretpostavljam da je jedan od najvećih mitova o biljnoj prehrani djece taj da djeca neće dobiti sve potrebe nutrijente za rast i razvoj. Koji su još česti mitovi s kojima se susrećete?
Već sam napomenula mit o anemiji, mit o nedostatku slavnih “proteina”, da će djeca ostati mala i “kržljava”… Ne moram ništa reći – moje dijete govori sve. Sportašica od 12,5 godina, visoka 170 cm… Redovito smo radili i radimo krvnu sliku uključujući i fertin (zalihu željeza u krvi), tako da nemojte biti obeshrabreni. Učiti, čitati, proučavati i pravilno birati suplemente i hranu trebalo bi vrijediti za sve tipove prehrane.
Projekt “Zeleni život vege mama” uključuje i pripremu biljnih jelovnika za vrtiće i škole. Znajući kako današnja djeca jedu (a poznato je i da svako treće dijete ima prekomjernu tjelesnu težinu), kakve su reakcije na biljne jelovnike i u kojoj su mjeri oni prihvaćeni kod nas, kakvo je Vaše iskustvo?
Moja najdraža partnerica je Maja Ljubas, magistra nutricionizma i vlasnica savjetovališta NUTRIOM, s kojom sam odradila divne projekte za vrtiće i škole. Upravo zbog loših jelovnika, pogotovo za djecu alergičare i na biljnoj prehrani krenule smo u stručnu izradu jelovnika uz normative i po svim pravilima struke. Ja sam ona koja osmišljava jela, a Maja je ona koja ih pretvara u sve brojke i prave mjere. Djeca su čudesno otvorena i zainteresirana kad im se pristupi na pravi način. Svakako imamo i radni dan u kojem se igramo i kuhamo s djecom te ih tako educiramo. U gradskim vrtićima stanje po pitanju osnovnog prava djeteta/roditelja da traži vegetarijanski obrok loše je jer se kod nas to rješava puževim korakom – iako su stigla “zelena svjetla” od strane dijetetičara te je ta tema obrađena na skupštini i najavljena kao prehrana budućnosti. Realnost je takva da ste osuđeni na milost/nemilost vrtića i ljudi koji o prehrani/pravima ne znaju ništa. Užasna situacija koja je prisutna još samo kod nas. U ostatku Europe takvih priča više nema.
“Zeleni život vege mama” samo je dio Vašeg soul businessa. Kako biste opisali ovo novo doba poslovanja i što su “poslovi s dušom”?
Kreirala sam tri posla koja dišem, živim i međusobno se prožimaju. Projekt “Zeleni život vege mama”, cozinesT eco apartman i cozinesT edukaciju o kratkoročnom najmu. Novi način izgradnje poslovanja je tu. Kolektivno se budimo, potreban nam je osoban i transparentan pristup u svemu što radimo, kupujemo, odlučimo podržati. Trebamo istinu i kvalitetu, a najviše od svega trebamo autentičnost. Vlasnica sam eko inovativnog apartmana u centru Zagreba koji je u potpunosti drukčiji od drugih – jer nitko nije ja i zato je moja priča (kao što bi bila i vaša) jedinstvena. Sâm naziv cozinesT dolazi od spoja dvije riječi – cozy (ugoda) i nest (gnijezdo) jer taj je stan točno to. Pazila sam na svaki detalj uređenja – od odabira materijala, sredstva za čišćenje do posebnih kućanskih aparata s nižim ugljičnim otiskom (napravljenih od recikliranog jestivog ulja). Istražila sam i implementirala sve dostupne opcije za klimatski prijateljski način uporabe prostora, a tu je, naravno, i hrana koju darujem svojim gostima, a koja je organska, veganska ili vegetarijanska, lokalna i artisan. Potičem goste da upoznaju naš grad na pravi način – kako pravi purgeri žive. Vibracija koja je utkana u taj stan je nešto što svi “pokupe” na prvu, osjećaj doma, iskustvo pravog zagrebačkog života, osjećaj sigurnosti i mira. Fascinira me kako baš svaki gost to prepozna. Upravo tako gledam i na poslovanje – koje više nego ikad treba i može biti drukčije, osobno i za više dobro. Upravo je način na koji vodim apartman (kao svoj soul business) rezultat uspješnosti koji je doveo do toga da se odlučim upustiti i u coaching vode. Po struci sam mag. oec. smjer turizma i hotelijerstva, tako da mi je to struka “na papiru” kojoj sam se odlučila vratiti, ali po svojim uvjetima i vizijama. Tako je nastala cozinesT edukacija kao nova ideja, ideja koja će donijeti (i već donosi) uspjeh svim hrabrim i otvorenim ljudima. To je prostor edukacije primarno o turizmu, ali i o životu jer naša uspješnost i gdje se nalazimo u životu ovisi i o našem energetskom stanju te uvjerenjima. Cijelu suradnju “krojim” po mjeri klijenta, s kojim zatim gradim jedinstven brend.
Dakle, poslovanje može biti uspješno, a pritom i etično te ekološki osviješteno?
Apsolutno DA! Kad je poslovanje autentično, kreirano iz višeg cilja, iz hrabrosti a ne iz straha. Danas sve više ljudi/putnika razmišlja kao ja. Žele živjeti, kupovati i putovati osvješteno.
Što svatko od nas može napraviti da bi živio svjesnije i održivije?
Prvo se nemojte obeshrabriti slikom današnjeg svijeta koji grca. Vjerujte mi, vi ste bitni. Niste premali i broje se svaka vaša promjena i dobro djelo. Svijet je u kolapsu koji su uzrokovala stara ponašanja i metode življenja – ovo je prilika i nužnost za promjenu nabolje da bismo uopće opstali. Jer promjene ne dolaze iz mirne luke… Budimo se brže nego ikad i ne pristajemo više kao prije na ratove, manipulacije, pljačke i nasilje, pogotovo kad iskusimo poplave, požare i potrese kao nedavno. Osobno stvarno imam nade za čovječanstvo – da napokon postane ono što je od početka trebalo biti, a to je – čuvari i njegovatelji ovog divnog planeta.
U pripremi je Ivina nova slatka kuharica s tajnim sastojcima iz koje donosimo recept za čoko kuglice!
ČOKO SLANUTAK TRUFFLES KUGLICE
(GF bez pečenja)
Sastojci:
1 šalica (1 konzerva/staklenka) kuhanog slanutka, ispranog
1 šalica sitno mljevenih zobenih pahuljica (usitniti do gotovo brašnaste teksture)
5 žlica agava sirupa
4 žlice sirovog kakaa
1-2 žličice začina za “pitu od bundeve” ili “začin za medenjake”
1 žlica ruma (za djecu ekstrakt ruma)
½ žličice tekuće vanilije
2 žlice otopljenog kokosovog ulja
crna čokolada (otprilike 150 g) + 1 žlica kokos ulja za “odjenuti” kuglice
Priprema:
U multipraktiku usitnite zobene pahuljice do gotovo brašnaste teksture te potom dodajte kuhani ocijeđeni slanutak i sve ostale sastojke (osim crne čokolade, koja nam treba za omotati kuglice). Dobro promiješajte sve sastoje (miksajte dok se smjesa ne prožme i slanutak usitni).
Žličicom vadite smjesu (sami odredite debljinu kuglice) i oblikujte kuglicu valjanjem između dlanova. Napravite to odmah nakon miksanja dok je smjesa još malo vlažna.
Stavite ih u hladnjak dok topite crnu čokoladu i kokosovo ulje. Kuglice uvaljate u čokoladnu glazuru pomoću dvije vilice te ih slažite na podlogu koju ste pripremili te stavite ponovno na hlađenje tako da se čokolada stisne. Uživajte u ovim divnim trufflesima.
Foto: Iva Krmpotić Urbić








