9 zabavnih aktivnosti kojima možete djeci ispuniti vrijeme kod kuće

by | 18 travnja, 2020

Kada djeca kažu da im je dosadno, postoji puno aktivnosti kojima ih možete zaokupiti radije nego da sjede pred ekranom, kako piše Pathways. Stoga, kad vaše dijete sljedeći put ostane kod kuće, ponudite mu neke od ovih sugestija kad kaže da mu je dosadno.

Staklenka za dosadu

Mama na društvenim mrežama objasnila je kako je napravila staklenku za dosadu. Na komadiće papira ispisala je različite aktivnosti, igre, pa čak i kućanske poslove. Kad god bi njezino dijete reklo da mu je dosadno, umjesto da gleda TV, dopustila mu je da iz staklenke za dosadu odabere tri papirića s različitim aktivnostima. Bilo koja od niže navedenih aktivnosti bila bi sjajan dodatak za staklenku za dosadu.

Sagradite utvrdu

Dopustite djetetu da skupi deke, jastuke, stolce i kartonske kutije. Iskoristite ih kako biste izradili utvrdu od jastuka u koju se mogu popeti. Dodajte mu i ručnu svjetiljku te plišance koje voli te organizirajte zabavu.

Staza s preprekama

Staze s preprekama mogu biti zabavna aktivnost na otvorenom, ali i u zatvorenim prostorima. Na taj način djeca će se kretati i baviti fizičkom aktivnošću čak i kad nisu vani. Stazu osmislite tako da postavite na nju predmete preko kojih moraju preskakati ili ispod kojih će se provlačiti, skakutati na jednoj nozi ili na obje, a dopustite im da maštom sami nadopunjuju stazu. Započnite utrku, no pripazite da oštre rubove namještaja prekrijete spužvastim materijalima kako se djeca ne bi ozlijedila, a valja ukloniti i lomljive predmete.

Napišite pismo

Sigurno ste znali da je pisanje, crtanje i rezanje odlična vježba za finu motoriku ruku. Izvadite papir i omotnice te dopustite djeci da sama ukrase papir. Pomozite im napisati pismo dalekom rođaku ili starom prijatelju. Ako su premaleni da bi pisali, recite im neka crtaju ilustracije. Naučite ih kako adresirati pismo i objasnite im kako funkcionira pošta i čemu služe markice.

Lutke od čarape

Ako vam se po ormaru već dugo povlači čarapa koja je izgubila par, ovo je idealno vrijeme da pronađe novu svrhu te zabavi vas i dijete. Uzmite markere kako biste nacrtali oči, a škarama izrežite usta i lutkarska predstava može započeti!

Maškare

Izvucite staru odjeću iz prošlih desetljeća ili kostime za maškare te šašave majice. Kad god djeca požele raditi nešto zabavno, izvucite neki kostim i recite djetetu neka se uživi u lik.

Izmišljajte stvorenja

Neka vaše dijete izmisli ljubimca. To može biti prava životinja, ali i neka koja uopće ne postoji. Ponekad su mitska, izmišljena bića, puno zabavnija od pravih. Ima li tijelo orla ili kljove poput slona? Može li letjeti? Može li plivati? Zajednički stvorite biće kakvo svijet još nije vidio, a dijete pritom može nacrtati to stvorenje i ispričati priču o tome kako je ono nastalo.

Čajanka

Izvucite najbolju odjeću koju imate vi i dijete te mu omogućite da vas ugosti na svojoj čajanci. Ili možete za stol posjesti plišance, a vi glumite batlera na zabavi. Pritom je važno da dijete razgovara sa svojim plišancima i s vama jer na taj način potičete razvoj govora.

Igra pogađanja

Kao što ime sugerira, vi i dijete možete se izmjenjivati u pogađanju predmeta. Pritom jedan igrač ima zatvorene oči, a drugi mu u ruke stavi predmet te on mora pogoditi o kojem je predmetu riječ. Pokušajte s perom, komadom voća ili knjigom. Djeca na taj način razvijaju osjećaj dodira.

Postoje brojne druge opcije za aktivnosti u zatvorenom koje možete dodati sadržaju vaše staklenke za dosadu. To mogu biti i aktivnosti koje uključuju cijelu obitelj, kao i zadaci koje dijete treba riješiti samostalno.

Foto: Unsplash

IZVOR: 24SATA.HR