9 namirnica savršenih za ljeto

by | 4 lipnja, 2014

Voće i povrće izvor velikog broja vitamina, moćnih antioksidanata, minerala, proteina i vlakana. Za vas smo izdvojili devet najboljih namirnica koje su trenutno u sezoni i kojima možete popraviti svoje zdravstveno stanje, a rado ih preporučuju i nutricionisti.

nar

Rukola
Sezona rukole je od proljeća do ranih ljetnih mjeseci i sadrži oko osam puta više kalcija, pet puta veću količinu vitamina A, C i K, kao i četiri puta više željeza u odnosu na tradicionalnu zelenu salatu.

Šljive
U kasno proljeće dolaze nam prve šljive, što je odlično jer znanstvenici tvrde da šljive pojačavaju sposobnost tijela u apsorpciji željeza, koje je povezano s visokom razinom vitamina C, a uz to su i bogate antioksidantima. Ukoliko se konzumiraju redovito, šljive povećavaju imunološku funkciju. Možete ih dodati na pizzu zajedno s kozjim sirom, čak i pečene u toplom desertu.

Rabarbara
Rabarbara je voće koje je dostupno skoro cijele godine, a prava sezona je zapravo rano proljeće. Izgledom podsjeća na celer, iako je crvene boje, a koristi se kao prirodni zaslađivač ili u kombinaciji s drugim voćem. Odličan je izvor antioksidanata i vitamina, kalcija i luteina, koji imaju bezbroj pozitivnih učinaka u vezi s kožom i očima.

Sitno zeleno povrće
Iako se uglavnom koriste za ukrašavanje skupih jela u luksuznim restoranima, ovo sitno zeleno povrće važno je za kožu i oči, jer sadrži vitalne tvari, uključujući vitamine K, C i E, kao i lutein i beta karoten. Koristite ga umjesto zelene salate kako biste imali zdraviji obrok.

Kombucha
Ovaj fermentirani čaj povezuje se sa stimulacijom imuniteta i poboljšava probavu i funkciju jetre. Sve je popularniji, a nutricionisti ga preporučuju umjesto kave.

Klice
Pozitivni učinci na zdravlje raznih klica svima su poznati, ali napomenut ćemo da bi ih trebali dodati u salatu, zbog boljeg okusa i više hranjivih tvari. Velika količina vlakana i vitamina A, B kompleksa, C i E povećava energiju, što može dovesti do mršavljenja.

Aloe vera
Sok Aloe vere ima pročišćujući učinak koji poboljšava rad probave, a može dovesti i do smanjenja razine šećera u krvi. Dodajte sok aloa vere u jutarnji shake, da biste dobili slađi napitak koji se lakše pije.

Tamno zeleno povrće
Kloforil koji se nalazi u povrću tamno zelene boje je odgovoran ta zelenu boju biljaka, ali je također važan za zdravlje našeg krvotoka, jer pomaže tijelu proizvesti crvena krvna zrnca i regulira protok kisika. Možete ga unijeti ako konzumirate kelj, rukolu, blitvu i sl. Također, može se kupiti i u tekućem stanju od kojeg se radi bezalkoholni koktel od klorofila. Pomiješajte sa sodom i dodajte svježe voće.

Nar
Nar je hipoglikemijsko voće, što znači da nema negativan utjecaj na razinu šećera u krvi. Pokazalo se da spojevi iz nara imaju pozitivan učinak na krvne žile, smanjuju rizik od srčanog udara i visokog krvnog tlaka.

Izvor: elle.rs