8 toksičnih ljubavnih parova s malih ekrana čije odnose romantizira cijeli svijet

by | 19 veljače, 2021

Ne postoji osoba koja u nekom trenutku svog života nije maštala o savršenom partneru, savršenoj vezi i savršenoj ljubavi. S godinama, velik dio tih osoba shvati da savršeno ne postoji.

Ne postoji odnos koji nema lijepe i manje lijepe faze i ne postoji osoba koja će ti dati savršenu vezu samo zato što je i sama savršena. Postoje stabilne veze, postoje ljubav, međusobna podrška i empatija. Postoje zdravi i ispunjavajući odnosi koji takvima postaju radom, trudom i razumijevanjem koje dolazi s obje strane. No negdje između maštanja o savršenom i shvaćanja savršenstva kao nepostojećeg, nalazi se i period životne, emocionalne i duhovne nezrelosti. U tom periodu svi smo se grčevito držali za toksične partnere te veličali toksične odnose ne shvaćajući da smo i sami – toksični.

Cijelom tom vorteksu nezdravog dodatan doprinos redovno daje i društvo koje, otkako je svijeta i samosvijesti, veliča toksičnost upakiranu u razne vrste odnosa. Danas, kad se paleta toksičnih likova svijetu predstavlja kroz popularne serije i nagrađivane filmove, puno je teže izvući se iz tih okova krivih shvaćanja ljubavi i ljubavnih odnosa. Sedma je umjetnost prepuna likova čija se ljubav uzdiže na pijedestal bez razmišljanja i bez opravdanih razloga. No ne trebamo puno razmišljati kako bismo otkrili i shvatili pravo lice takvih ljubavi.

Grebanje po površini pokazat će nam da se njihova veličina raspršuje i pretvara u borbe ega, komplekse niže i više vrijednosti te probleme koje može riješiti najprije ljubav prema sebi, a zatim ljubav koja dolazi od drugoga. Iako su filmovi i serije prepuni toksičnih likova i nezdravih ljubavnih odnosa, mi ih često romantiziramo i neprimjetno gledamo kao primjere, predmete žudnje i ciljeve kojima težimo. U nastavku ćete pronaći osam toksičnih ljubavnih priča s malih ekrana kojima nikako ne biste trebali težiti u stvarnosti.

Jack i Ally (A Star is Born)

Ljubavna priča koja se razvila između Jacka i Ally u filmu A Star is Born mnoge je gledatelje i gledateljice ostavila u suzama. No ako zagrebete po površini, odlučite zaobići plićak (pun intended) i zaroniti dublje, shvatit ćete da je njihov odnos prepun pasivne agresije. Jack je nezadovoljan samim sobom, ne može se nositi s uspjehom vlastite žene, ne podržava je i na razne načine pokazuje da mu je potrebna stručna pomoć. Ally je žrtva koja, svjesna svoje uloge i situacije, ipak odabire ostati u odnosu koji je nezdrav i koji je neprestano dovodi do rasula. Njihova bi nas priča trebala naučiti da strast i ljubav nikada ne trebamo miješati s emocionalnim nasiljem.

Carrie i Big (Sex and the City)

Carrie je postala simbol uspješne i samostalne žene, o čijem su životu sanjale mnoge djevojke i djevojčice. Carrie je primjer u mnogim stvarima. Ona je slobodna biti ono što jest, ona hrabro slijedi svoje snove, ona se ne boji biti glasna, ona istražuje, vjeruje, sluša i razumije. No njezina sloboda i samostalnost raspadaju se samo jednim telefonskim pozivom. Kada je usred noći pozove Big, Carrie prestaje biti samostalna i pretvara se u ženu koja ovisi o muškarcu koji je ne poštuje dovoljno da bi s njom bio u zdravom i međusobno podržavajućem odnosu. Iako obožavana od strane brojnih fanova, njihova ljubav jednostavno nije velika niti zdrava.

Ron i Hermione (Harry Potter serijal)

Ako Harry Potter fanove pitate o ljubavi koja se razvila između Rona i Hermione, većina će razvući osmijeh od uha do uha. Dječje sviđanje, zadirkivanja i igrarije koje postepeno prerastaju u ljubav uvijek su slatke. No ako se dovoljno zagledamo u njihov odnos, shvatit ćemo da je Ron velik dio vremena bio nevjerojatno nepristojan prema Hermione. U trenutku upoznavanja natjera je na suze, ismijava njezinu strast prema učenju, odbija ju od sebe, a zatim se ljubomorno istresa na nju jer je poljubila drugog mladića… Iako je Ron (emocionalno nerazvijeno) dijete, poruke koje stoje iza ove ljubavne priče su stare koliko i ljubav. No “ljubav boli” i “tko se tuče – taj se voli” poruke su koje trebaju ostati u dalekoj prošlosti, a djevojčice nikako ne trebaju postati žene i supruge muškarcima koji ih ne poštuju.

Connell i Marianne (Normal People)

Connell i Marianne trenutačno su jedan od najpopularnijih ljubavnih parova u popularnoj kulturi. Serija Normal People, snimljena prema istoimenoj knjizi, s razlogom je iza sebe ostavila tisuće obožavatelja njihove ljubavi. I dok jačinu njihovih osjećaja nitko ne bi trebao dovoditi u pitanje, postoje vrlo nezdravi dijelovi njihovog odnosa koji su se trebali riješiti drugačijim pristupom. Njihova priča započinje sasvim slučajno i vrlo brzo pretvara se u ljubavni odnos koji Connell skriva i kojeg se srami. Kroz daljnji razvoj radnje susrećemo se s trenucima u kojima Connell i Marianne nisu posve iskreni jedno prema drugom, a to ih dovodi do ozbiljnih i dugotrajnih posljedica. Iako u mnogim trenucima predivna i očito jaka, njihova je ljubav na trenutke toksična. Njihova nas priča uči da nitko nikada ne bi trebao biti s osobom koja ga se stidi te da neiskrenost nužno vodi u probleme u bilo kojoj vrsti odnosa.

Allie i Noah (The Notebook)

Allie i Noah započinju svoju ljubavnu priču nasilno, tako što Noah prijeti samoubojstvom kako bi Allie natjerao da mu da šansu za dejt, a nasilje se u raznim oblicima provlači kroz cijeli film. Noah i Allie neprestano se svađaju, vrijeđaju i natežu, a njihove svađe nerijetko završe tako što Allie postane i fizički nasilna. Ova priča, čiji su likovi osvojili srca milijuna ljudi, daleko je od prave ljubavi i zdravog odnosa.

Ian i Mickey (Shameless)

Ian i Mickey dokaz su da ljudi vole ljubavne priče u kojima se nešto skriva i u kojima nešto ne štima. Iako mnogima neizmjerno slatki, Ian i Mickey nebrojeno su puta pokazali nasilje, nepovjerenje u međusobnu ljubav, neiskrenost i manipulativnost. Iako Mickey prvi počne s nepoštivanjem krijući svoje osjećaje prema Ianu, Ian ga prati u situacijama poput one u kojoj ga nespremnog natjera da prizna svoju seksualnu orijentaciju pred ocem homofobom.

Effy, Cook i Freddie (Skins)

Ljubavni trokut Effy-Cook-Freddie fanove druge generacije serije Skins natjerao je da se podijele na dva klana. One koji navijaju za Cooka i one koji su na strani Freddieja. No bez obzira na to koliko vam se sviđalo ludilo mlade Effy, njezin odnos s oba mladića bio je iznimno toksičan zbog njezinih problema sa sobom samom. Cook je te probleme povećavao, a Freddie se uzaludno trudio oko osobe kojoj ne može pomoći.

Emma i Dex (One Day)

Iako su rijetke osobe koje film One Day neće rasplakati i razljutiti, veza koja se gradi između Emme i Dexa toksična je od prvog trenutka i nikako ne bi trebala trajati 20 godina. Ovo je klasična priča o “frajeru” i “onoj koja je uvijek tu” i koja poslušno čeka. Dvostruka mjerila, koja uvijek nekako idu u korist muškarca, postoje i u ovoj priči. Dok je bila neprimjetna, šlampava i izgubljena žena bez karijere, Emma jednostavno nije bila dovoljno dobra za Dexa, koji je unatoč tomu što ju ne poštuje uvijek trčao kod nje po savjet i razumijevanje. No u trenutku kada postane predivna i izgrađena mlada žena, Dex, koji se pretvorio u gubitnika i probisvijeta, ipak zaslužuje njezinu ljubav.

Screenshot: YouTube