8 knjiga koje će vas navesti na promišljanje o životu i o vlastitom putu

by | 3 svibnja, 2020

Popularna je mantra ovih dana da je ovo vrijeme u kojem se nalazimo vrijeme refleksije i promišljanja o našim životima.

Tko smo, gdje smo bili i kamo želimo ići? Za one koji imaju taj luksuz korištenja ovog vremena za introspekciju, donosimo osam izdanja za koje mislimo da bi vam mogli dobro doći na tom putu. Bilo da se radi o odnosima sa samima sobom, ili odnosu s društvom u kojem se nalazimo

Pripovjetke, Gabriel García Márquez

Slavni kolumbijski pisac i nobelovac Gabriel García Márquez nerijetko je u svojim razgovorima znao spominjati svoju baku kao osobu koja mu je usadila ljubav i strast prema pripovijedanju. Naime, García Márquez do svoje je devete godine živio s bakom i djedom po majčinoj strani u svom rodnom mjestu Aracataci, malenom gradu uz obalu Karipskoga mora, koje je kasnije poslužilo kao inspiracija za njegova najvažnija književna djela. Njegova baka Tranquilina, odnosno Mina, znala mu je kao malenome pričati o kućnim duhovima, o snovima i njihovim značenjima, raznim znamenjima i pretkazanjima, o svecima koji, ako ih se odobrovolji, mogu spriječiti i najveće prirodne katastrofe… Pronađite ovdje. V.B.Z, 125 kuna.

O samopouzdanju, Charles Pépin

Što je zajedničko Madonni, Sereni Williams i djetetu koje prvi put sjeda na bicikl? Je li njihovo samopouzdanje posljedica karaktera ili pak rada na sebi? Iako mnogi ljudi smatraju da je samopouzdanje sposobnost kojom ovladaju tek rijetki, veliki mislioci kroz povijest dokazali su da nije riječ o povlastici odabranih. Uz pomoć kanonskih djela filozofije, radova psihoanalitičara i psihologa, ali i primjera velikih umjetnika i sportaša, francuski filozof Charles Pépin rasvijetlit će misterij samopouzdanja. Znanje, 89 kuna.

Draga ljeawele ili feministički manifest u 15 savjeta, Chimamande Ngozi Adichie

Chimamanda Ngozi Adichie rođena je i odrasla u Nigeriji. Autorica je nagrađivanih romana Purpurni hibiskus i Pola žutog sunca, kao i zbirke priča Nešto oko vrata. Njezin posljednji roman Amerikana proglašen je jednim od najboljih romana 2013. godine prema New York Timesu te je iste godine osvojila nagradu Nacionalnog udruženja kritičara za najbolji roman. Govor “Svi bismo trebali biti feministi”, koji je održala na konferenciji TEDxEuston 2012. godine, objavljen je kao knjiga 2014. godine. Njezina posljednja knjiga “Draga Ijeawele, ili Feministički manifest u petnaest savjeta”, izdana 2017. godine, prevedena je na 19 jezika. V.B.Z., 59 kuna.

Sloboda, Osho

U knjizi Sloboda, Osho ističe tri stadija slobode. Prvi je sloboda od, to jest, sloboda koja proizlazi iz odbacivanja onoga što naziva psihološkim ropstvom, nametnutim izvana od strane roditelja, društva ili religija. Drugi stadij je sloboda za, pozitivna sloboda koja se sastoji od prihvaćanja i stvaranja nečega – primjerice, ispunjenja veze ili umjetničke ili humanitarne vizije. I na kraju je jednostavno sloboda, najviša, vrhunska sloboda. Ova posljednja je nešto puno više od biti za ili protiv nečega, to je jednostavno sloboda da budete svoji i da istinski reagirate u svakom trenutku. Osho postavlja čitateljima izazov: da istraže i oslobode se uvjetovanih sustava vjerovanja i predrasuda koje ograničavaju njihovu sposobnost uživanja u životu i svom njegovu bogatstvu. Pronađite ovdje. Hoću Knjigu, 79 kuna.

Ostatak knjiga možete pronaći na grazia.hr

Foto: Unsplash