7 načina na koje se uspješne žene nose s odbijanjem

by | 4 rujna, 2020

Bez obzira na to radi li se o osobi koja vam se sviđa ili o poslu koji ste baš jako željeli, odgovor ne može uvijek biti potvrdan. Odbijanje je, prije svega, sastavni dio života i događa se svima.

Rijetke su osobe koje odbijanje apsolutno ne dotakne. Ako vam je stalo do neke stvari ili osobe, odbijanje će uvijek u nekoj mjeri boljeti. No to ne znači da se zbog odbijanja trebate kažnjavati ili osjećati razočarano do te mjere da ne možete funkcionirati normalno. U nastavku vam donosimo sedam savjeta uspješnih žena za lakše prihvaćanje odbijanja.

Odbijanje znači hrabrost

Prije nego što počnete sa samosažalijevanjem ili ljutnjom, morate znati da mnogi ljudi nikad ne probaju. Probati znači biti hrabar. Ishod ne može uvijek biti pozitivan. Ako doživite odbijanje, nemojte dopustiti da vas ono spriječi u daljnjim pokušajima. Nastavite biti hrabri.

Odbijanje se događa i najboljima

Ne postoji osoba koju barem jednom nisu odbili. Bilo da se radi o poslu iz snova ili potencijalnom partneru koji se naglo ohladio, svi su osjetili gorak okus tog neočekivanog “ne”. Odbijanje ne znači da ste loše ili da nešto s vama nije u redu. Odbijanje se događa baš svima.

Neke faktore odbijanja nemoguće je kontrolirati

Nekad vam neće biti jasno zašto je došlo do odbijanja. Pripremali ste se mjesecima za nešto, sve je teklo glatko i na kraju cijele priče ipak ste doživjeli “poraz”. Prije svega, budite svjesni toga da ponekad odbijanje ne ovisi o vama, nego o nizu drugih faktora na koje jednostavno ne možete utjecati. Isto tako, odbijanje nekada znači bolju priliku koja vas čeka iza ugla. Stoga, glavu gore!

Budite zahvalni zbog pružene prilike

Nemaju svi priliku konkurirati za posao iz snova niti sudjelovati u audiciji za projekt putem kojeg se mogu zbližiti s divnim ljudima. Ne zaboravite biti zahvalni na pruženoj prilici, jer vam ponekad i prilika može otvoriti vrata za koja niste znali da postoje.

Naučite iz pogrešaka i iskustva

Ako ste svjesni da je vaša pogreška dovela do odbijanja, naučite iz nje i nemojte se iste sramiti iste. Ako ste dali sve od sebe i doživjeli odbijanje, naučite iz iskustva i izvuci najbolje iz pružene prilike.

Usredotočite se na ono što možete ponuditi

Odbijanje može poljuljati samopouzdanje te stvoriti gomilu negativnih emocija s kojima je teško boriti se. No nemojte se usredotočiti na to. Umjesto razmišljanja o odbijanju i nabrajanju vlastitih mana, zapišite vrline i kvalitete koje možete ponuditi drugoj osobi ili donijeti na novo radno mjesto. Sjetite se da ste zbog tih stvari odlučili pokušati.

Strah od odbijanja drži vas na mjestu

Strah od odbijanja uzrok je stajanja na mjestu i stopiranja osobnog razvoja i rasta. Nemojte dati da vas strah od budućnost i rezultata natjera od ljudi, novih poslova i iskustava. Osvijestite svoje emocije, prihvatite strahove i zapamtite da strah od odbijanja nije najgori mogući osjećaj na svijetu. Naposljetku, bolje je doživjeti odbijanje nego nikad ne probati.

Foto: Andrea Piacquadio/Pexels