7 načina na koje se možete nagraditi i zabaviti bez trošenja novaca

by | 13 listopada, 2020

Brigu o sebi ne treba zamijeniti prečestim nagrađivanjem u vidu materijalnih stvari. Nagraditi se možete i na potpuno drukčiji način te naposljetku dobiti puno više.

Ne postoji ljepši osjećaj od onog koji osjetite nakon što ste si doista posvetili vrijeme i nahranili one potrebe koje dolaze iznutra. Dok su generacije naših očeva, majki, baka i djedova griješili u tome što se gotovo nikada nisu nagrađivali, naše generacije često odu u krivom smjeru pa to dovede do bespotrebnih troškova. No postoji način na koji možete uštedjeti novac, a istovremenom posvetiti vrijeme sebi i svojim potrebama. Nagrade ne moraju dolaziti u obliku nove odjeće, kozmetike, izlazaka ili večera. U nastavku vam donosimo sedam načina na koje to možete izvesti bez da se bacite u trošak.

Provedite lijeni offline dan

Jedan od najljepših načina na koje se možete nagraditi nakon napornog rada je offline vrijeme koje ćete pokloniti isključivo sebi. Dakle, riješite se interneta, telefona i svih drugih distrakcija na jedan cijeli dan. Vrijeme u danu možete iskoristiti za kućni spa u obliku dugog kupanja u kadi, maske na licu, lakiranja noktiju ili za čitanje knjige koja je dugo skupljala prašinu, maratonsko gledanje filmova ili serija. Uključite u to omiljenu hranu, tople napitke ili koju čašu vina i imat ćete dan za pamćenje.

Provedite aktivan dan u domu ili prirodi

S vremena na vrijeme, svatko bi si trebao priuštiti lijeni dan. No ako iz nekog razloga to ne želite, uvijek možete biti aktivni u svom domu ili u prirodi. Ako planirate ostati doma, plešite na omiljenu glazbu, nađite omiljene YT kanale uz koje ćete vježbati, bavite se umjetnošću ili hobijem koji se zapostavili. Ako vam je priroda bolja opcija, imate mnoštvo opcija na izbor. Možete se voziti biciklom, možete šetati, možete upijati sunce i svjež zrak ili se baviti sportom.

Nazovite blisku osobu

Sjećate se onih vremena kada smo dozu topline i podrške dobivali putem telefonskog poziva? Dugi telefonski razgovori s omiljenim osobama koji se pretvore u seanse smijeha svima su nam bili omiljen hobi. Danas, u vrijeme društvenih mreža i besplatnog razmjenjivanja poruka, mnogi od nas zaboravili su na to. Iskoristite mogućnost besplatnih razgovora, nazovite osobu s kojom se niste dugo čuli, provjerite što ima novoga i prisjetite se svih divnih uspomena.

Napravite tulum bez troška

Dogovorite druženje s prijateljima i prijateljicama bez trošenja novaca. Bez obzira na to hoćete li druženje pretvoriti u pravi plesni tulum, pripravljanje i jedenje hrane ili gledanje filmova – neka jedino pravilo bude da svatko od doma donese ono što ima. Na taj ćete način uštedjeti, ali i morati biti kreativni te zahvalni na onome što imate.

Večerajte omiljeni junk food

Ako većinu dana pazite što jedete i ako se pridržavate dijeta, počastite se s vremena na vrijeme nezdravom hranom. Sjećate se dječjih dana kada ste večerali sladoled i kokice te bili neizmjerno sretni zbog toga? Probajte nešto slično i sada.

Organizirajte razmjenu

Ako baš žudite za nečim novim, a odlučili ste štedjeti i ne trošiti novce, obratite se najboljim prijateljima. Zajedno organizirajte razmjenu u koju možete uključiti odjeću i obuću koju ste rijetko nosili, ukrase, nekorištenu kozmetiku, ploče, knjige i sve one stvari koje vam bespotrebno skupljaju prašinu. Na kraju razmjene svatko će se riješiti bespotrebnih stvari, a doma odnijeti nešto novo.

Otiđite u avanturu s prijateljima

Ne moraju sve avanture uključivati velike račune i putovanja u druga mjesta. Nazovite prijatelje i organizirajte druženje u vlastitom gradu te istražujte zabačena mjesta u prirodi koja niste dugo posjetili. Sjetite se svih onih načina na koje ste se zabavljali kada ste bili mlađi te ih probajte ponovno proživjeti. Primjerice, organizirajte piknik za lijepog vremena, dugu šetnju prirodom, vozite se rolama ili biciklom ili iskoristite dan za bavljenje omiljenim sportom.

Foto: Simon Maage/Unsplash