7 jednostavnih navika kojima ćete život promijeniti nabolje

by | 3 listopada, 2020

Iako mnogim ljudima čudno, istina je da male i jednostavne promjene vode do velikih životnih transformacija.

Osobe koje žele promijeniti život često naprave pogrešku pri donošenju odluka i postavljanju ciljeva. No velika očekivanja i nerealni ciljevi mogu učiniti kontraefekt te ljude dovesti do odustajanja prije no što su krenuli. Ako doista želite promijeniti svoj život nabolje, donosimo vam 7 jednostavnih navika kojima ćete polako, ali temeljito unijeti bitne promjene bez odustajanja.

Spremite krevet

Na kraju napornog dana uvijek je najljepše ući u urednu sobu i leći na spremljen krevet. No osim ugodnog osjećaja, spremljen krevet bitan je i za strukturu i organiziranost. Ako vaš dan započne spremanjem kreveta, podsvjesno ćete dobiti motivaciju za postizanjem mnoštva malih ciljeva tijekom dana. Osim toga, jedno je istraživanje pokazalo da je spremanje kreveta najbrži način za podizanje raspoloženja. Nemojte ga preskakati.

Napravite specijalizirane “to-do” liste

Ako želite imati dnevne liste ciljeva koje će imati smisla i koje neće postati puki ispisani listovi papira, radite ih tako što ćete ih povezati sa životnim ciljevima. Primjerice, ako kroz godinu dana želite pokrenuti vlastiti biznis, neka na vašim tjednim i dnevnim popisima zadataka budu razne edukacije, aktivnosti koje uključuju pripreme za sve ono što vas u samostalnom poslu čeka.

Dajte si rokove

Bez obzira na to koliko je vaš cilj mali ili veliki, dajte si rok. Davanjem roka otvarate prostor za druge aktivnosti te si stvarate motivaciju. Neka taj rok bude realan te nipošto fleksibilan. Ako imate problem sa slušanjem vlastitih naredbi, podijelite svoj rok s bliskim ljudima i zamolite ih da vas na isti podsjete.

Krećite se

Srežite sate ili minute koje provodite na društvenim mrežama i pretvorite ih u vrijeme za šetnju, trčanje, brzo hodanje ili ples po kući. Nemojte zaboraviti da tjelovježba može značiti i vraćanje starim hobijima poput rolanja ili planinarenja. Fizička aktivnost učinit će vas vedrijom i ispunjenijom osobom.

Čitajte više

Mnogi danas govore kako jednostavno nemaju vremena za čitanje, no nakon toga pogledaju cijelu sezonu serije za jedan vikend. Umjesto maratonskog gledanja serija, odvojite vrijeme za barem 10 stranica. Osjećaj koji donosi pročitana knjiga ne može zamijeniti niti jedna odgledana serija, bez obzira na njezin sadržaj. Čitanje i završavanje knjige dat će vam osjećaj ispunjenosti te vas navesti da dnevne i tjedne ciljeve završavate lakše i bolje.

Češće govorite “ne”

Reći “ne” nekada je užasno teško, osobito kada trebate odbiti osobe koje volite. No to što nekoga volite i poštujete, ne znači da za nju ili njega trebate činiti stvari koje ne želite. Skupite snage i odlučno recite kada nešto ne želite i kada vam nešto ne odgovara. Svaki sljedeći put bit će vam puno lakše to izgovoriti, a život će vam postati bolji. Izricanjem vlastitih misli i isticanjem vlastitih stajališta radite na samopouzdanju.

Pospremite sobu prije spavanja

Na kraju radnog dana mnogima je posljednja stvar koju žele raditi pospremanje. No upravo pranje suđa, skupljanje rublja i pospremanje razbacanih predmeta po stanu može nam donijeti mir te nas opustiti pred spavanje. Isto tako, ustajanje u pospremljenom i čistom domu poboljšava kvalitetu dana i podiže raspoloženje.

Foto: Becca Tapert/Unsplash