6 načina na koje se možete povezati s prirodom čak i u izolaciji

by | 5 travnja, 2020

Tek sada kada živimo u vrijeme “socijalnog distanciranja” i kada smo zatvoreni u naše domove, uviđamo niz beneficija koje nam  priroda doista donosi u život.

Provođenje vremena u prirodi pomaže nam da se fokusiramo, održimo psihičko zdravlje, oslobodimo um i tijelo od kaosa i svakodnevnog života, da sagledamo bolje naše prioritete u životu i cijenimo te male trenutke s voljenima na zraku. Bilo da više volite more, šume, noćne šetnje pod zvijezdama ili livade prepune cvijeća, jasno je kako sve dolazi pod zajednički nazivnik – poštovanje i osjećaj malenkosti pred nečim toliko velikim, zadivljujućim i moćnim kao što je priroda.

Budući da je neizmjerno bitno to da ne izgubimo taj osjećaj povezanosti s prirodom, donosimo vam šest načina kako se približiti prirodi u periodu samoizolacije.

1. Donesite prirodu u svoj dom
Ako inkorporirate dizajn prirode u svoj dom, upotrijebite detalje poput boja, zelenila i nekog tipa vodenih površina – dokazano ćete reducirati stress, pojačati kreativnost i poboljšati kvalitetu života. Visoku vezu napunite češerima, u šetnji livadom uberite cvijeće i stavite ga u vazu. Ako imate mogućnosti, stavite malu fontanicu čiji će vas zvuk vode podsjetiti na tok rijeke ili slapove.

2. Prevarite svoj um
Odvojite jedan zid u vašem domu na kojem ćete napraviti svojevrsni DIY projekt. Obojite ga u zeleno, oslikajte prirodu ili pak zalijepite tapetu koja će vas podsjećati na tropske šume te vas prebaciti u potpuno drukčiji svijet od onog u kojem trenutačno boravite. Određena istraživanja čak su dokazala da tako ugodni ambijenti mogu reducirati stress i fizičku bol te ostvariti brojne beneficije za tijelo i um.

3. Okružite se zvukovima iz prirode
Zvukovi iz prirode čine nevjerojatnu stvar našem mozgu. Način na koji primjerice zvuk valova i mirnog mora utječe na um djeluje izrazito smirujuće, pritom reducirajući aktivnost mozga, odnosno amigdale (centar za strah) na minimum. Stoga otvorite prozor i slušajte ptičice ili jednostavno pustite zvuk oceana, prašume ili ptica na aplikaciji. Dokazano djeluje pogodno i na san te na bolji fokus dok radite.


4. Pogled u zvijezde
Istraživanja pokazuju da gledanje noćnog neba može imati smirujući efekt, potpuno vas otpustiti i promijeniti raspoloženje. Kad pogledate u zvijezde na nebu, Mjesec koji sjaji kao kakva ulična lampa toliko vas hipnotizira da uđete u meditativno stanje. Također, gledanjem u nebo podsjećamo se na činjenicu da smo zapravo samo jedinka koja je dio puno većeg svemira.

5. Uzgojite biljke
Nakon što ste dodali boju i teksturu u svoje okruženje, dobro je znati kako su ljudi koji rade u svojim domovima puno produktivniji ako su okruženi biljkama u minimalističkom prostoru. Možete si posaditi mali vrt u terariju ili na balkonu, ili se jednostavno odlučite za biljke u teglama koje će biti prigodne za vaš prostor.

6. Stvorite oazu
Držite knjigu s fotografijama prirode pri ruci kako biste je mogli prelistati svaki put kad vam nedostaje inspiracije i mira. Postavite grančice lavande natopljene eteričnim uljem za svoj radni stol, namjestite slide show s najdražim momentima iz prirode i stvorite si ugođaj koji osjećate kao da ste vani.

Foto: Unsplash