5 TikTok profila koji educiraju, povezuju i mijenjaju svijet nabolje

by | 8 prosinca, 2020

Ove su godine društvene mreže postale popularnije no ikad, a uzrok tome je pandemija koja nas većinu mjeseci zadržavala u domovima.

Ipak, ako jednoj društvenoj mreži treba dati prednost u popularnosti nad drugima, to je onda definitivno TikTok. I dok mnogi smatraju kako je ova, relativno nova, društvena mreža mjesto samo za djecu, ples i smijeh, TikTok se pokazao i kao virtualno mjesto na kojem se događaju iznimno bitne stvari. Edukacija, širenje pozitivnih poruka, aktivizam, želja i borba za promjenama samo su neke od stvari koje ćete tamo zateći. Kako bismo vam dokazali da TikTok može biti mjesto na kojem se razbijaju predrasude i uče nove stvari, pronašli smo pet profila koji se bave onim bitnim.

@thistrippyhippie

Dvadesetogodišnja Evie putem svog TikTok kanala širi svijest o osobama oboljelima od Touretteovog sindroma, od kojega i sama pati. S publikom od 9,3 milijuna ljudi, kojoj svakodnevno pokazuje da je život s tikovima i napadima često krivo shvaćen, Evie dijeli edukativna i humoristična videa. No bez obzira na sadržaj, svaki taj video instrument je s kojim ona bori protiv diskriminacije.

@thistrippyhippie

tourette’s on a 3 hour car journey, no idea how my family puts up with it😂🐔#tourettes #foryou #tourettesyndrome #foryoupage #tics

♬ Elevator Music – Daniel Perry

@nikkililly

Nikky Lilly ima čak četiri milijuna pratitelja s kojima svakodnevno dijeli svoju priču o životu s arteriovenskom malformacijom. Putem make-up tutorijala te videa o beauty proizvodima, Nikky svijetu želi pokazati da je ista kao i svi drugi unatoč tomu što izgleda malo drukčije.

@nikkililly

looking for a cotton candy emoji right about now lol @yungblud #yungblud #cottoncandy #transition #fashion #y2k #inspo #makeup #outfitchange

♬ cotton candy – YUNGBLUD

@lucyedwardsblind

Lucy Edwards prva je BBC-jeva slijepa radijska voditeljica koja koristi TikTok platformu kako bi podigla svijest o svakodnevnom životu slijepih osoba te upoznala ljude sa svim izazovima s kojima se one sreću. Isto tako, Lucy pokazuje načine na koje obavlja svakodnevne zadatke, poput glačanja, pripremanja i naručivanja hrane, te tako upoznaje ostatak svijeta sa svijetom slijepih osoba.

@lucyedwardsblind

How does a blind girl pour boiling water? #learnontiktok @tiktok_uk #howdoesablindgirl #edutok #boilingpoint #britishtea

♬ original sound – British blind girl 👁🦮👩‍🦯

@yazdemand

Yaz je transrodna žena koja putem TikTok videa ljudima pokušava predočiti s kakvim se sve predrasudama nose transrodne osobe. S obzirom na to da je Yaz i crnkinja, dodiruje se i osuđivanjem, vrijeđanjem i nasiljem koje se ne tiču samo njezine transrodnosti, već i boje kože. Putem svojih videa pokušava olakšati svim transrodnim osobama te ih potaknuti da budu ono što jesu.

@yazdemand

Please share this to as many transgender people you can!

♬ original sound – Yaz🍩

@jessicaoutofthecloset

Jessica je gluha vintage fashion blogerica i influencerica koja otvoreno govori o vlastitoj homoseksualnosti te koristi svoje platforme za edukaciju o LGBTQ+ zajednici, njihovoj povijesti, pravima. Osim toga, Jessica razbija mitove o životu s invaliditetom te naglasak uvijek stavlja na ono pozitivno.

@jessicaoutofthecloset

Know anyone in a Boston Marriage? 👩‍❤️‍👩 #learnontiktok #tiktoklearn #vintagelesbian #queerhistory #lgbtq

♬ Angel’s Theme – Lionel Newman (conductor), Harry Sukman (conductor)

Foto: TikTok/jessicaoutofthecloset