5 stvari koje biste trebali činiti da biste se bolje upoznali i bili ispunjeni

by | 24 prosinca, 2020

Dio smo virtualne stvarnosti koja nas često podsjeća na to da neke stvari ne radimo dovoljno dobro. Jedan od savjeta koje neprestano dobivamo jest slušati, upoznati i shvatiti sebe kako bismo došli do vlastite svrhovitosti.

Ono što u tom (samo)ostvarivanju predstavlja najveći problem definitivno je sam način života, društvo čiji smo dio te tehnološki napredak koji nam je iz temelja promijenio živote. U ubrzanom svijetu i poprilično samodopadnom društvu često i lako zaboravljamo na sebe i naše istinske želje. Ono unutarnje ostavljamo sa strane, žureći za stvarima za koje naposljetku shvatimo da nam ni ne trebaju. Duboko nezadovoljstvo koje ponekad nosimo u sebi najčešće je indikator lošeg odnosa sa sobom samima. Ako se osjećate loše u svijetu koji često ne možete shvatiti, vrlo vjerojatno se trebate zbližiti sa samima sobom. U nastavku ćete pronaći načine na koje to možete učiniti.

Vodite dnevnik misli

Zapisivanje misli, strahova, lijepih i manje lijepih trenutaka vodi do upoznavanja sebe, a upoznavanjem sebe postajete ostvarenija osoba. Vođenje dnevnika ne mora nužno značiti zapisivanje svega što vam se dogodilo, već to može biti i pisanje zahvalnosti, pisanje dnevnih afirmacija, pisanje pisama drugim ljudima i sebi, slobodno pisanje i slično No isto tako, ako želite na jednom mjestu zabilježiti sve ono kroz što prolazite i napraviti uspomene pisanje dnevnika odlična je stvar za to. Bez obzira na to koju ćete formu pisanja odabrati, znajte da će vas ona zasigurno zbližiti i bolje upoznati sa sobom samima.

Probajte nove stvari

Isprobavanje novih stvari dovest će vas do nikad proživljenih situacija, a nove su situacije odlični načini za upoznavanje neotkrivenih dijelova sebe. Bilo da prvi puta odlazite samostalno na ručak ili večeru, u kino, na koncert ili na putovanje u daleku zemlju u tim ćete situacijama istinski upoznati sebe, svoje želje i stvari koje vas pokreću te one stvari koje vas koče.

Postavljajte si pitanja

Kad želimo nekoga bolje upoznati, bili to novi prijatelji ili potencijalni partneri, često nam u tome pomažu pitanja. Baš kao što postavljanjem određenih pitanja upoznajemo osobe dublje i bolje, na isti ćemo način upoznati sebe, svoje želje i sve ono što je duboko zakopano u nama. Samim tim, bolje ćemo znati u kojem smjeru trebamo krenuti da bismo došli do sreće.

Slušajte

Pozorno slušajte sebe i svoje osjećaje, no nemojte zaboraviti da pažljivim slušanjem drugih također možete upoznati sebe. Kad slušate druge, nemojte slušati samo da biste došli na red i nešto rekli. Budite predani tom slušanju, nemojte prekidati, nemojte slušati vlastite misli, već onoga tko govori. Što se iskrenije povežemo s drugima, bit ćemo jasniji sami sebi.

Isključite se

Uvedite sate u danu za šetnju prirodom, sjedenje u tišini, meditaciju, čitanje, istraživanje tema koje vas zanimaju. Maknite se s društvenih mreža i provedite kvalitetno vrijeme sa sobom. U društvu s omiljenim ljudima zasigurno ne pomišljate uzeti telefon u ruke. Tu naviku prenesite i na sebe barem nekoliko puta u tjednu. Bit ćete si zahvalni.

Foto: Vlada Karpovich