5 savjeta za lakše dejtanje nakon bolnog i gadnog prekida

by | 8 ožujka, 2021

Bez obzira na uzrok, prekidi veze uvijek su teški, nerijetko bolni te iscrpljujući. No ako je razlog prekida prevara ili nepoštovanje u bilo kojem obliku, on postaje još teži.

Traume koje ostavljaju bolni prekidi velike su te utječu na svaku iduću vezu. Javljaju se različiti strahovi, pitanja o povjerenju te nesigurnosti koje mogu naštetiti novom odnosu. Bez obzira na to koliko vam se sviđa nova osoba, može se dogoditi da joj jednostavno ne možete vjerovati u potpunosti, a krivac za to zapravo se nalazi u vezi koju ste ostavili iza sebe. Ako vam se takav scenarij dogodio te ako se ponavlja u svakom novom odnosu, morate znati da postoji rješenje za to. U nastavku vam donosimo nekoliko savjeta stručnih osoba za lakše dejtanje nakon prekida uzrokovanog prevarama, lažima i neiskrenostima.

Budite otvoreni kad su u pitanju vaše emocije

Prije no što učinite bilo što drugo – prihvatite vlastite emocije i podijelite ih s drugima. Bez obzira na to koliko ste bijesni, tužni, ljutiti ili povrijeđeni, ignoriranje bilo kakvih emocija pogrešan je korak. Gadni prekidi sa sobom nose gadne posljedice, a strah koji osjećate nije bezvezan. Nemojte bježati od njega.

Pustite da rane zarastu

Prihvaćanjem emocija zapravo puštate da rane zarastu. Uzmite si vremena koliko god trebate i na ulijećite u veze i odnose za koje niste spremni. Čak i ako vam se netko svidi, nemojte ulaziti u odnos ako niste spremni. Budite iskreni prema toj osobi i uzmite još malo vremena za sebe ako vam je to potrebno.

Otvoreno pričajte o svojim strahovima

Pričajte s bliskim ljudima o onome što osjećate, a kad pronađete potencijalnog partnera ili partnericu, nemojte se bojati o svojim strahovima govoriti i njima. Ne dopustite da vas strahovi posrame i natjeraju na šutnju. Uvijek je bolje reći novoj osobi što vam se dogodilo i zašto imate određene kočnice. Tako ćete vezu odmah na početku učiniti čvršćom i stabilnijom. (Pročitajte: Pitali smo 5 žena koji je bio najčudniji razlog zbog kojeg ih je netko ostavio)

Postavljajte pitanja

Prevareni ljudi često sumnje i strahove iz bivših odnosa prenose u nove, čak i kada za to nema razloga. To je posve normalno i ne trebate se toga sramiti. No isto tako, ne trebate to kriti. Ako sumnjate u nešto, jednostavno pitajte jer davanje pretpostavki sebi samima vodi u još veći problem.

Nemojte se sramiti odlaska na terapiju

Ako osjetite da vaši osjećaji i strahovi utječu na novu vezu te da bez obzira na sve poduzete korake ne možete sami, nemojte se sramiti odlaska na terapiju. Stručna je pomoć u takvim situacijama uvijek najbolja opcija.

Foto: Josue Michel/Unsplash