5 savjeta za gubljenje kilograma nakon četrdesete

by | 9 rujna, 2020

Mudrost, samospoznaja, samopouzdanje i sigurnije te čvršće koračanje kroza život. Četrdesete donose toliko dobrih stvari i mnogim ženama predstavljaju najbolje razdoblje života.

No paralelno s duhovnim i mentalnim promjenama, događaju se i fizičke promjene koje mnogim ženama ne padaju lako. Usporavanje metabolizma dovodi do sporijeg i težeg skidanja i održavanja kilograma. No ipak, ono nije nemoguće ako se držite ovih savjeta stručnjaka.

Nemojte izbacivati ugljikohidrate

Stručnjaci nikako ne preporučuju izbacivanje ugljikohidrata.jer ih smatraju gorivom za tijelo. Baš kao što svježe voće i povrće imaju svoju ulogu, imaju je i ugljikohidrati. Ono na što trebate obratiti pozornost jest kvaliteta ugljikohidrata. Kinoa, batat, kukuruzne pahuljice, ječam, zobena kaša, tjestenina od cjelovitih žitarica samo su neke od namirnica koje možete unijeti u svoju prehranu.

Jedite više povrća

Prema istraživanjima, samo devet posto odraslih osoba unosi preporučenu dozu povrća dnevno. Za žene u četrdesetima stručnjaci preporučuju barem pet šalica povrća tijekom dana, od čega jednu šalicu treba unijeti za vrijeme doručka. Povrće treba biti baza te na temelju njega treba “graditi” obrok, odnosno dodavati druge namirnice.

Budite oprezni s alkoholom

Alkohol je često uzrok stagniranja kada je skidanje kilograma u pitanju. Dozvoljena količina alkohola za žene je jedno alkoholno piće dnevno. Ako ste navikli popiti nekoliko čaša vina prije spavanja, to može biti uzrok zbog kojeg kilogrami ne idu dolje. Ono zbog čega je alkohol dodatno “opasan” kada su u pitanju kilogrami, jest činjenica da se hrana koju unosimo s alkoholom lakše pretvara u neželjene kilograme. Alkohol, isto tako, utječe na kvalitetu sna, što naposljetku utječe loše na metabolizam.

Izbjegavajte dijetalne proizvode i dijete

Dijetalni proizvodi koje pronalazite na policama dućana često su prepuni umjetnih sladila, što nikako nije dobro za zdravlje. Zaboravite na dijete te zabranjivanje (određene) hrane. Umjesto toga, unosite raznovrsnu hranu i mislite na balans.

Jedite crnu čokoladu

Svakodnevno konzumiranje crne čokolade dokazano smanjuje želju za nezdravim slatkišima, šećerom i slanom hranom. Osim toga, istraživanja su pokazala da redovno konzumiranje crne čokolade umanjuje stres. Crna je čokolada bogata antioksidansima, vlaknima, magnezijem te mineralima koji pospješuju san te podižu raspoloženje.

Foto: Louis Hansel/Unsplash