5 savjeta za kreiranje besprijekornog vrta na balkonu

by | 26 svibnja, 2020

Ima li nečeg boljeg od ispijanja prve jutarnje kave na uređenom balkonu čiji vas ambijent čini opuštenim i sretnim?

Upravo tom ambijentu doprinose biljke kojima ćete se okružiti i koje će dašak prirode donijeti u vaš životni prostor. Osim što će lijepo izgledati, imat ćete dodatnu odgovornost prema nekome tko će ovisiti o vama, a to je uvijek odlična stvar za učenje. No stvari nisu tako jednostavne, biljke koje ćete kupovati ovise o brojnim faktorima o kojima se prethodno trebate educirati. O čemu je riječ pročitajte u nastavku.

Svjetlo
Prije nego što kupite ijednu biljku, bitno je da znate koliko sunca vam dolazi do balkona i u koje doba dana. Obratite pažnju i na indirektno svjetlo također – blokiraju li vam svjetlo zidovi ud zgrada i krošnje drveća čak i ako se nalazite na sjevernoj strani možete imati balkon prepun biljaka.

Za one balkone koji su većinu dana izloženi suncu možete posaditi: trave, sukulente, jagode, lavandu, origano, bosiljak, metvicu itd.
Za balkone u sjeni možete posaditi: coleus, bršljan, većinu vrsti paprati, fuksiju, begonije itd.

Teglice
Pripazite na to da teglice u koje sadite biljke zadovoljavaju potrebe vaših biljaka. Ako znate da će se biljka razgranati, dajte joj prostora. Također, pripazite na to da imate rupicu u sredini teglice kroz koju će moći izlaziti višak vode, ili barem ubacite drenažne kuglice.


Zemlja
Koristite zemlju za cvijeće, no nemojte uzimati onu na svoju ruku koja je prepuna nečistoća, šljunka ili komadića drveta. Zemlja za cvijeće je zdrava i lagana čim je kupite.

Kompost
Koristite čaj od komposta za vaše biljke i zalijevajte ih njime umjesto vodom. U videu pogledajte kako ga napraviti.

Hidratacija
Ako ste na vjetrovitom području, vaše će biljke trebati više vode, ali pazite da ne plivaju u vodi pa provjerite suhoću zemlje i ima li zadržane vode na tanjuriću. Također, biljke u keramičkim teglama trebaju puno više vode nego u plastičnim ili staklenim. Biljke obavezno zalijevajte sporo kako bi postupno dobivale vode.

Foto: Unsplash