5 nezdravih stvari koje ne biste trebali činiti na društvenim mrežama

by | 2 veljače, 2021

Društvene su mreže odavno postale dio naše stvarnosti i iako svi dobro znamo da sadržaj koji tamo pronalazimo najčešće ne predstavlja potpunu istinu, one itekako utječu na naš život.

Sadržaj koji upijamo u virtualnoj stvarnosti utječe na formiranje našeg mišljenja, na naše odluke, navike, načine na koje trošimo slobodno vrijeme te na naš pogled na svijet. Jednostavnije rečeno, društvene mreže utječu na našu stvarnost, a s obzirom na to koliko im dnevno poklanjamo vremena, bilo bi čudno da je drukčije. No unatoč tome što su društvene mreže dio naše svakodnevice, često zaboravljamo da i u virtualnoj stvarnosti trebaju vrijediti pravila lijepog i normalnog ponašanja. Ta “pravila” ljudi često krše, a time nanose štetu svom ili tuđem mentalnom zdravlju. U nastavku ćete pronaći pet toksičnih stvari koje trebate prestati činiti na društvenim mrežama.

Nemojte širiti mržnju

Psovke, uvrede i druge ružne riječi upućene drugima ne trebaju biti dio rječnika koji koristite na društvenim mrežama. Izrugivanje tuđeg načina života, seksualne orijentacije, vjeroispovijesti, izgleda i drugih životnih izbora čin je mržnje koja može biti kažnjiva.

Nemojte krasti ideje

Društvene su mreže riznica ideja kojima si možete uljepšati život. Svidjela vam se nečija jutarnja rutina? Uvijek je možete uvesti u vlastiti život. No nemojte krasti tuđe ideje i predstavljati ih kao svoje. Najmanje što možete učiniti je javno se zahvaliti na ideji osobe koja vas je inspirirala.

Nemojte pisati prije no što promislite

Prije nego nešto napišete, razmislite biste li vi to htjeli čuti i kako biste reagirali kada bi vam neka osoba uputila istu poruku. Riječi često bole i svi ih drugačije shvaćamo. Dobro razmislite prije no što kažete nešto negativno ili ružno.

Nemojte pratiti osobe zbog kojih se osjećate loše

Ako vam se ne sviđa nečiji sadržaj i ako vam nečije objave iz bilo kojeg razloga stvaraju nelagodu – prestanite pratiti tu osobu. Bez obzira na to znate li tu osobu 10 godina ili je nikada niste vidjeli u životu, znajte da je imate pravo ukloniti iz svoje virtualne stvarnosti. Nitko se ne bi trebao okružiti osobama od kojih im je loše, čak ni na društvenim mrežama.

Nemojte ulaziti u tuđu intimu bez poziva

Nismo svi otvoreni, ne volimo svi pričati o vlastitim (ne)uspjesima, obitelji, partnerima, djeci i slično. Zapamtite da se pitanja o stvarima poput posla, novca, ljubavi, plaće smatraju intimnim pitanjima. Nemojte pitati o stvarima o kojima netko ne želi pričati.

Foto: Prateek Katyal/Unsplash