5 ne toliko razvikanih mjesta koja morate posjetiti na otoku Cresu

by | 10 srpnja, 2020

Nije daleko od središnje Hrvatske, a nudi neopisivo očuvan okoliš i čisto more. Ne manjka mu ni arhitekture, povijesti, ni predivnih plaža.

Naravno, riječ je o Cresu, čiju prirodu krasi oko 1300 vrsta različitih biljaka, a dom je i bjeloglavog supa. Ovo je otok koji je idealan za sve željne mirnog i aktivnog odmora, a s obzirom na to da cijeli obiluje skrovitim uvalama na teže dostupnim lokacijama, sigurni smo da će se oni željni istraživanja itekako razveseliti. Mnoge od plaža imaju i plavu zastavu, a postoje i one koje su prilagođene potrebama invalida. Puno je toga čime Cres oduševljava, a mi u nastavku donosimo naših pet najdražih mjesta koje je bilo jako teško odabrati.

Mjesta koja morate posjetiti na otoku Cresu

Plaža Krušćica

Ova mala šljunčana plaža se nalazi u istoimenoj uvali, blizu mjesta Merag. Uvala je zaštićena kao područje posebne bioraznolikosti. Teže je dostupna, do same plaže je potrebno pješačiti 15 minuta spuštajući se niz makadam i šumu. Ali kad stignete dolje, dočekat će vas predivna osamljena šljunčana plaža okružena zelenim obroncima. Na njoj nema nikakvog sadržaja, pa ponesite sve potrebno za cjelodnevni izlet.

https://www.instagram.com/p/B_efQmelnwf/

Plaža stara Porozina

Ovo je teže dostupna, divlja, šljunčana plaža koja se nalazi u mjestu Porozina u uvali zaštićenoj od vjetra. Kako biste došli do nje, trebate se spustiti kroz šumu, ali s obzirom na to da na plaži nema gužvi čak i na vrhuncu sezone, svakako se isplati. To je čini idealnom za avanturiste, romantične parove i sve u potrazi za mirnom plažom, debelim hladom i čistim morem. No, budući da na plaži nema nikakvih sadržaja, ponesite hranu i piće sa sobom. Ovdje ćete živjeti s prirodom.

Špilja Plava Grota

U blizini poznatog naselja Lubenice, nalazi se špilja Plava Grota. U špilju se može ući plivajući kroz širok ulaz. U samoj se špilji nalazi mala plaža koja na vrhuncu sezone zna biti puna ljudi. Kroz drugi, znatno uži ulaz može se ući ronjenjem. Špilja je dobila svoje ime zbog igre svjetla u popodnevnim satima koja špilju boja u plavu boju. Do špilje Plava Grota možete doći taksi brodom iz mjesta Martinšćica ili mjesta Cres. Ako ste u dobroj formi, možete se spustiti pješice iz mjesta Lubenice. Imajte na umu da spust traje oko 45 minuta, dok uspinjanje nazad traje više od sat vremena. Ponesite puno vode, ali ne previše opreme jer će vas samo usporiti pri vašem spustu i usponu. Preporučujemo da ovaj pothvat isplanirate za jutarnje ili poslijepodnevne sate.

https://www.instagram.com/p/CAuy3P_lYIQ/

Valun

Valun je malo slikovito primorsko naselje ribara i težaka koje se smjestilo između dvije prekrasne šljunkovite plaže južno od grada Cresa. Nastao je kao luka starog naselja Bučev, čiji su ostaci nađeni kod crkve sv. Marka. U crkvi sv. Marka pronađena je Valunska ploča iz 11. st., jedan od najstarijih glagoljskih spomenika koji se danas čuva u župnoj crkvi u Valunu.

Osor

S lukom i biskupijom, do sredine 15. stoljeća ovo je bio glavni grad na otoku no kasnije je glavni grad postao Cres. Danas cijeli grad predstavlja muzej, a ostaci iz brončanog doba i spomenici čine ga umjetničkim središtem. Predivna katedrala Sv. Marije iz 5. stoljeća obnovljena je 1497. i sagrađena od kamena boje meda. Arheološki muzej nalazi se u Gradskoj vijećnici i čuva kamene zapise iz ilirskog i rimskog razdoblja te ranoga srednjeg vijeka.

Foto: Pexels