5 navika izgrađenih ljudi koji vjeruju u sebe

by | 2 listopada, 2020

Vjera je ono što nas zbližava s drugim osobama. Imati povjerenja u nekoga znači potpuno se predati i živjeti u saznanju da se na tog nekoga možemo osloniti.

No ono što često zaboravljamo, a što je bitnije od svega kad je u pitanju vjera u ljude, jest vjera u sebe. Odnos koji imamo sa samim sobom temelj je za sve drugo, stoga ni ne čudi što osobe koje nisu izgradile povjerenje u sebe imaju problem u odnosima te probleme pri donošenju odluka i ostvarivanju ciljeva. Ako nedovoljno vjerujete u sebe i ako imate problematičan odnos sa sobom, u nastavku ćete pronaći navike samouvjerenih i izgrađenih osoba koje vam mogu pomoći u vlastitom samoostvarenju.

Biti svoj

Ako se plašite osuda i tuđih (ružnih) riječi, bojat ćete se pokazati u pravom svjetlu. No skrivanje svog pravog lica i pretvaranje da ste nešto što niste znak je da imate problema sa samopouzdanjem. Ako je to slučaj, sjetite se da je poželjno biti svoj te da osobe koje osuđuju najčešće imaju problem sa sobom. Nemojte skrivati svoje pravo lice zbog drugih jer nitko drugi ne živi vaš život. Ljepota je u različitostima, a ako nemate dovoljno samopouzdanja, svoje različitosti najprije pokažite najbližim osobama. Kad počnete pokazivati sebe te iskazivati vlastito mišljenje, osjetit ćete golemo olakšanje i imat ćete više vjere u sebe.

Imati realne ciljeve

Osobe koje odluče u život uvesti velike promjene najčešće pogriješe postavljajući si nerealne ciljeve. Čak i kad ste svjesni svoje snage, nemojte se zalijetati. No to nikako ne znači da trebati odustati od svoje odluke i ideje. To znači da pri pokretanju vlastitog posla nećete očekivati 20 klijenata u prvom mjesecu, nego 10. Radom i trudom povećavat ćete svoje ciljeve, no nemojte brzati i donositi nagle odluke. Postizanjem cilja, bez obzira na njegovu veličinu, osnažit ćete vjeru u sebe.

Ne osuđivati se

Ako se dogodi da ste krivo procijenili i donijeli krivu odluku ili nerealan cilj, ne smijete se osuđivati. Osuđivanje je najgora stvar koju možete napraviti i ono će vas usporiti, poljuljati vašu vjeru u sebe i natjerati vas da se osjećate loše u vlastitoj koži. Ako pogriješite, prisjetite se vlastite hrabrosti i sjetite se da je uvijek bolje probati, nego zbog straha stajati na mjestu.

Biti nježan prema sebi

Bilo da se radi o poslovnim pogreškama, propalim odnosima, emocionalnim blokadama, fizičkoj neaktivnosti ili nečem posve drugom, budite nježni prema sebi. Ljubav prema sebi, prihvaćanje vlastitog tijela i svih onih “mana” i pogrešaka koje su vam nekada smetale – velik je korak na putu do samoostvarenja i potpunog povjerenja u vlastito biće i vlastite mogućnosti. Ne zaboravite se ujutro osmijehnuti u ogledalo te si poručiti da je sve moguće.

Posvetiti si vrijeme

Kad si ne vjerujete i kad se nedovoljno volite, najčešće nećete moći biti sami i istinski uživati u vlastitom društvu. Tražit ćete načine na koje ćete se okupirati kako ne biste razmišljali o sebi i životu. No to je velika pogreška. Razbijanjem te navike te posvećivanjem barem 15 minuta u danu isključivo sebi, vlastitom miru i vlastitim mislima može vas dovesti do velikih promjena. Meditirajte, zapisujte misli, pišite dnevnik zahvalnosti i promatrajte vlastite misli. Sve one loše prihvatite i otpustite te ih zamijenite afirmacijama. To će vam donijeti mir i ojačat će vašu vjeru u vlastite sposobnosti.

Foto: Artem Kovalev/Unsplash