5 namirnica za jačanje imuniteta i sprječavanje gripe i prehlade

by | 12 listopada, 2020

Jesen je godišnje doba koje nas uvuče u domove. Sa sobom donosi promjene u načinu druženja, zabavljanja, kuhanja te brige o vlastitom zdravlju.

Temperatura pada, sezona gripe i prehladd je iza ugla, a to znači da moramo obratiti pozornost na imunitet. Okretanje hrani bogatoj nutrijentima jedan je od načina na koje možete ojačati imunitet te se obraniti od bolesti. U nastavku vam donosimo povrće koje će vam u tome pomoći.

Bundeva

Ovo popularno sezonsko povrće obiluje vitaminima A, C i E. Isto tako, bundeva je prepuna antioksidanasa kojima ćete obraniti tijelo od bolesti. Osim što je dobra u borbi protiv raznih bolesti, dokazano smanjuje nervozu i pospješuje san.

Češnjak

Češnjak se za hladnijih dana redovito nalazi na jelovnicima mnogih domova. Od davnina je poznat kao prirodni antibiotik, štiti od srčanih bolesti i jača imunitet.

Batat

Poput bundeve, batat je povrće bogato beta-karotenom, koji se u tijelu pretvara u vitamin A. Kao što je već spomenuto, vitamin A ima bitnu ulogu kod jačanja imuniteta. Batat obiluje mikronutrijentima poput magnezija te pantotenske kiseline.

Brokula

Brokula je prepuna fitokemikalija i antioksidanasa, kao i vitamina A, C i E. Sve to brokulu čini iznimno zdravom. Stručnjaci napominju kako ćete iz brokule izvući više nutrijenata što je manje budete kuhali. Možete je konzumirati i svježu na salatu.

Špinat

Ovo zeleno lisnato super-povrće obiluje vitaminima A i C te magnezijem i željezom. Baš kao i brokula, i špinat je najzdraviji kada ga konzumirate svježeg ili kratko blanširanog.

Foto: Ella Olsson/Unsplash