5 najčešćih pogrešaka koje radimo s biljkama u svome domu

by | 15 travnja, 2020

Ima li išta ljepše od doma prepunog zelenila i popratnog mira koji nam biljke unose u život? 

Ako posjedujete više od jedne žive biljke u stanu, za pretpostaviti je da ste ljubitelj istih, no jeste li sigurni da se na pravilan način brinete o njima? Svaka biljka ima svoje želje i “prohtjeve”, no postoje i oni univerzalni na koje često zaboravljamo. Zbog nekih od najčešćih pogrešaka vrlo lako vam biljke mogu požutiti, razboljeti se ili jednostavno propasti, pa kako bi doskočili tom problem donosimo vam rješenje za održavanje vaših zelenih ljubimica u najboljoj “formi”.

1. Ne obrezujete svoje biljke
Iako se to većinom odnosi na one koje imamo vani, ne smijemo zaboraviti da i kućne biljke trebaju obrezivanje. I nemojte se bojati, to činite zato da biste produžili njihovo cvjetanje i održali ih što duže zdravima. Ako vidite da se cvijet ili list osušio ili izgubio boju, odrežite taj dio i stimulirat ćete rast novog. Sve što vam treba su oštre škare.

2. Previše vode
Znamo, teško je ne voditi brigu o svojim biljkama, ali imajte na umu da je pravilo za kućne biljke – manje je više, posebno tijekom zimskih mjeseci. Ako ih previse zalijevate, vrlo lako mogu strunuti, pa pripazite na količinu vode koja im je potrebna. Također, puno je bitniji izvor svjetlosti koji određene biljke trebaju.


3. Koristite gnojivo
Ako ste mislili da ćete gnojivom napraviti isključivo dobro vašim biljkama, prevarili ste se jer kućne biljke ih ne trebaju, osim u slučaju kad se bore za život i nikako ne napreduju. Ako vidite da rastu barem solidno, radije napravite kućni kompost nego da ih gušite onim kupovnim.

4. Ne presađujete svoje biljke
Znamo da može biti zastrašujuće, ali otpustite strah i krenite. U rano proljeće je najbolje vrijeme za presađivanje, što ne mora uvijek značiti da biljka mora ići u veću teglicu, nego samo da dobije nove nutrijente iz svježe zemlje. No, ako vidite da vašoj biljci postaje tijesno u njezinoj sadašnjoj teglici, uzmite samo malo veću i postupno ih povećavajte tijekom godina.

5. Ostavljate prašinu na biljkama
Prođite prstom po svojim biljkama i pogledajte imaju li prašine na sebi. Prašina može začepiti pore biljkama što im otežava disanje, pa uzmite meki kistić ili suhu maramicu i prebrišite im listove.

Foto: Unsplash