5 načina na koje ćete se bolje upoznati za ispunjeniji i sretniji život

by | 18 siječnja, 2021
5 načina na koje ćete se bolje upoznati

Godinu 2021. mnogi su odlučili posvetiti unutarnjem rastu, uživanju u sitnicama i posvećivanju te otkrivanju sebe.

Djetinjstvo i velik dio adolescencije mnogi od nas provedu daleko od briga te u trenucima sadašnje sreće i neopterećenosti. Odrastanjem se odmičemo od tog sadašnjeg trenutka i često živimo u budućnosti ili trudeći se vratiti stvari koje su ostale u prošlosti. Zatrpani smo poslom, odmor tražimo u tehnologiji, na društvenim mrežama i zadovoljavamo se površnim stvarima koje nas najčešće udaljavaju od nas samih. Istraživanja objavljena u medicinskom časopisu European Journal of Psychology kažu kako je važnost samosvijesti prešla granicu mentalnog zdravlja.

Rezultati su pokazali kako poznavanje sebe samih nije bitno samo za naše mentalno i emocionalno stanje nego i za svakodnevno funkcioniranje. Osobe koje imaju viši stupanj samosvijesti bolje su obavljanju dnevnih zadatak te u obavljanju zadataka za vrijeme stresnih situacija. Takve osobe imaju manje šanse za burnout jer što je netko svjesniji sebe, bit će svjesniji i činjenice da mu treba odmor, vrijeme za sebe i odmak od ljudi, posla i različitih situacija. Stoga, ako želite kvalitetniji, ispunjeniji i sretniji život, počnite raditi na otkrivanju sebe sami. U nastavku ćete pronaći nekoliko savjeta koji će vas do toga dovesti.

Slušajte i osluškujte

Kao što drugu osobu nećete istinski razumjeti ako za vrijeme razgovora u sebi pripremate argumente i čekate svoj red, tako nećete upoznati ni sebe ako ne zastanete i doista se poslušate. Osluškujte sve ono što se događa u vama, postavljajte si pitanja, pozorno pratite odgovore i usredotočite se na ono što se događa u tom trenutku. Ako vam je teško pratiti vlastite misli, uvijek možete pokušati pronaći pomoć kroz vođene meditacije.

Riješite test osobnosti

Rješavanjem testa osobnosti možete dobiti odgovore na neka pitanja na koja vam je bilo teško odgovoriti. Primjerice, testovi osobnosti mogu vam pokazati naginjete li introvertu ili ekstrovertu te vam pomoći pri pronalasku poslova koji vam više odgovaraju i slično.

Riješite test “36 pitanja”

Takozvanih 36 pitanja koje vode do zaljubljivanja osmislili su psiholozi Arthur Aron te Elaine Aron uz pomoć još nekoliko znanstvenika kako bi došli do odgovora na pitanje mogu li dva stranca razviti osjećaje jedno prema drugome na temelju postavljanja intimnih pitanja. No ova pitanja neće vas upoznati samo s osobom s kojom na njih odgovarate nego će vas upoznati sa sobom samima. (Pročitajte: Ovih 36 pitanja mogu vas natjerati da se zaljubite, zbližite te upoznate s drugima)

Otkrijte svoj jezik ljubavi

Pet jezika ljubavi, filozofija stvorena od strane Garyja Chapmana u istoimenoj knjizi, obuhvaća pet načina na koje primamo i dajemo ljubav. Pet univerzalnih jezika ljubavi su riječi potvrde, darovi, zajedničko vrijeme, fizički dodir te djela. Kad otkrijete vlastiti jezik ljubavi, otkrit ćete puno toga o sebi te ćete si olakšati pri izgovaranju i pokazivanju onoga što vama treba u ljubavnom i prijateljskom odnosu. (Pročitajte: Što je jezik ljubavi i kako ga okrenuti sebi u korist)

Pričajte s prijateljima ili stručnom osobom

Navika našeg društva je ne govoriti o emocijama i mislima koje su dublje i “nesvakidašnje”. No morate znati da ćete se upoznati i kad otvoreno pričate s drugima. U slučaju da osjetite posebnu težinu te da nemogućnost pronalaska riječi za vlastita djela i emocije, ne zaboravite da se uvijek možete obratiti stručnoj osobi. Kroz psihoterapiju možete naučiti puno toga o sebi te postati svoja sretnija i ostvarenija verzija.

Foto: KaLisa Veer/Unsplash