5 metoda za lakše prihvaćanje promjena koje nam donosi jesen

by | 1 rujna, 2020

Jesen će ove godine biti potpuno drukčija. Iako i dalje godišnje doba koje simbolizira promjene, ova će jesen sa sobom donijeti strahove od promjena koje nitko ne želi osjetiti.

Proljeće smo dočekali zatvoreni i suočeni s novom situacijom pandemije koronavirusa, ljeto smo prilagodili svemu tomu, a jesen, koja nam kuca na vrata, želimo doživjeti i proživjeti u miru. No strah od koronavirusa je općeprisutan. Ako vam moguće promjene koje donosi jesen izazivaju stres, u nastavku pronađite pet metoda koje će vam, prema psiholozima, donijeti mir i fokus.

Fokusirajte se na sadašnjost

Pretjerano razmišljanje o budućnosti i mogućim scenarijima koje donosi korona unijet će u vaš život nemir. Nitko ne može znati što nam budućnost nosi, fokusirajte se na sadašnjost. Iako je mnogima takav zadatak težak, stručnjaci savjetuju da se usredotočite na zadatke koje morate obaviti u danu. Nekad će to biti posao, nekada planiranje obroka za tjedan, a nekada sortiranje odjeće. Krenite s jednostavnim stvarima i ne zaboravite da od prognoziranja budućnosti nemate baš ništa.

Imajte na umu da će se vaše misli promijeniti

Ljudske reakcije na promjenu posve su normalna stvar. Iako je jesen nešto što doživimo baš svake godine, ona sa svojim promjenama utječe i na naše misli te na naše mentalno stanje. Ne zaboravite da svaka promjena, bila ona dobra ili loša, prolazi.

Usredotočite se na male stvari

Male stvari najčešće čine velike promjene. Ne možete kontrolirati novonastalu situaciju i događaje koje donosi korona, no možete kontrolirati svoje misli, možete paziti na namirnice koje konzumirate, možete paziti kako ćete provesti svoj dan.

Ostanite informirani

Kad je riječ o informiranosti, pazite odakle informacije dolaze. Nemojte pratiti medije koji su poznati po dezinformacijama. Nemojte se preopterećivati teškim vijestima i ne zaboravite napraviti pauzu od interneta i društvenih mreža. Stručnjaci napominju kako znanje smanjuje osjećaj nesigurnosti i neizvjesnosti te samim tim smanjuje razinu stresa.

Pronađite ispušni ventil

Bilo da se radi o vježbanju, zapisivanju misli, redovnoj šetnji prirodom ili meditaciji, poznato je da svaki “ispušni ventil” pomaže kod prilagodbe promjenama. Ove jeseni pronađite aktivnost zbog koje ćete se osjećati bolje i smirenije. Nemojte zaboraviti da niste sami i da se ne trebate brinuti zbog stvari koje ne možete kontrolirati.

Foto: Jose Luis/Pexels