5 manje poznatih mjesta za posjetiti u Bilogori

by | 24 listopada, 2020

Mnogi ovaj dio Hrvatske možda često svrstavaju pod Slavoniju, no Bilogora je doista priča za sebe.

Iako se ne bi nazvala lokalnim patriotom, Bilogora je kraj u kojem sam odrasla i koji mi je obilježio predivno djetinjstvo. Mir, priroda, životinje, šumski puteljci, brda, gore i doline idealni su za pobjeći od gradske vreve i užurbanog načina života. Zimsko sanjkanje s najvišeg vrha Bilogore bila je glavna atrakcija, a s odrastanjem, ono postaje idealno mjesto za izlete, bicikliste, jahače i uživanje u čarobnim pogledima. Na obroncima Bilogore, nalaze se brojne klijeti, vinogradi i seoska gospodarstva na kojima možete uživati u tradicionalnoj hrani iz ovog kraja i domaćem vinu. Osim imanja obitelji Salaj koje je tijekom prosinca najveća atrakcija, u nastavku vam donosim pet mjesta koje svakako morate posjetiti u ovom kraju.

Bilogorska vinska cesta
U podnožju Bilogorske gore, nadomak Bjelovara i samo sat vožnje udaljena od Zagreba, nalazi se Bilogorska vinska cesta. Pitomi krajolik, očuvana priroda i gostoljubivi stanovnici ovog kraja oduševit će svakog posjetitelja. Na prekrasnim, mirnim obroncima Bilogore, najdulje i istovremeno najniže gore u Hrvatskoj, uz guste šume s mnogo divljači nalaze se njive i pašnjaci uz koje su smještena pitoma bilogorska sela. U njima se već stotinama godina uzgaja blago, proizvodi mlijeko, sir i vrhnje, a iz njihovih kuća šire se zamamni mirisi domaće kuhinje i starih domaćih jela kakva su kuhale naše bake. Svratite do vinarija i probajte lokalno vino.

Veliki Grđevac

Za mlađe posjetitelje poseban je i Veliki Grđevac, rodno mjesto Mate Lovraka, klasika dječje književnosti. Mjesto je to koje tijekom godine obiđe nekoliko tisuća učenika i odraslih posjetitelja iz svih krajeva Hrvatske. Uz Lovrakove dane kulture i spomen sobu Mate Lovraka, tu je izgrađen i “Mlin Družbe Pere Kvržice”, identičan i na istom mjestu gdje su ga obnavljali Pero i družba. Centar Mato Lovrak je turistička atrakcija jedinstvenog sadržaja koju tijekom cijele godine (ljeto-jesen – “Mlin Družbe Pere Kvržice”; zima-proljeće – “Vlak u snijegu”) posjećuju iz svih krajeva Hrvatske.

Na malenom brijegu

Agroturizam “Na Malenom brijegu” nalazi se na vrhovima Bilogore, u malom selu Ribnjačka. Selo okruženo šumovitim brežuljcima i šarolikim poljoprivrednim parcelama kao da je ostalo u nekom prošlom vremenu. Osnovna djelatnost na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu je uzgoj konja. Sedam prekrasnih jahačkih konja oduševljavaju sve posjetitelje i nas same. Bilo da ste početnici ili iskusni jahači, ili jednostavno ih želite promatrati na pašnjacima, slobodne … Tamo možete i prenoćiti u ruralnoj kući za odmor sa staklenom stijenom s koje se pruža predivan pogled. Hrana je tradicionalna za Bilogoru i domaće uzgojena na njihovom gospodarstvu. Također, imate mogućnost uključiti se u besplatan program “Život na selu” gdje možete sudjelovati u svakodnevnim poslovima na gospodarstvu-od brige o životinjama do pripreme. Program Skriveno blago Bilogorskih divova – veda vodi vas u svijet mitskih bića Bilogore i potragu za njihovim skrivenim blagom. Šetnja, vožnja traktorom ili biciklima, jahanje označenim stazama kroz šumu, livade, uz potoke samostalno ili u pratnji licenciranog turističkog vodiča upotpunit će dojam i ostati trajno u sjećanju.

Terezijana – Bjelovar

Terezijana je međunarodna, turistička, kulturna i zabavna manifestacija u Bjelovaru koja je pokrenuta 1996.godine. Povijesne činjenice o nastanku Bjelovara 1756. godine bile su inspiracija i glavni motiv za tu najveću gradsku manifestaciju. Bjelovar je u početku, kada ga je osnovala carica Marija Terezija, imao funkciju zatvorenoga vojnog uporišta, a već tijekom gradnje je odlučeno to ipak bude otvoreni grad koji se trebao zvati Novi Varaždin. Sve to, ali i mnogi drugi detalji oko utemeljenja Bjelovara, izvrsno su pretočena priča u manifestaciju čija je prošlost poticaj za višednevno gradsko veselje koje se odvija u lipnju. Terezijana je u Bjelovaru postala jednim od simbola grada. Prošla je mnoge promjene osluškujući želje i potrebe građana, no na kraju se ipak vratila povijesnim činjenicama kao temelju. Tako se u sklopu Terezijane svake godine, kao središnje događanje i okosnica manifestacije, organizira I kostimirani scenski prikaz dolaska carice Marije Terezije u Bjelovar koji, prema legendi, iako ga je osnovala, nije nikada uspjela posjetiti. Uz domaća kulturno-umjetnička društva, u spektaklu sudjeluje i Povijesna postrojba Bjelovarski graničari Husari 1756. Husari, kao nekadašnja carska vojska, danas u Bjelovaru sudjeluju isključivo u promociji svoga grada, a predstavljaju ga i izvan njegovih granica, pa i u inozemstvu.

Ruralna kuća za odmor “Bilogorska čarolija”
Seoska kućica u srcu Bjelovarsko-bilogorske županije, desetak kilometara od Bjelovara, na brežuljkastom području u okruženju bilogorskih šuma i vinograda. Prigodna za vikend odmore, izletnike, planinare i obitelji, savršena je za bijeg od užurbanog načina života I čisto uživanje u prirodi. Kućica se nalazi u blizini imanja s konjima, a i vaši ljubimci su dobrodošli gosti.

Foto: Unsplash