5 manje poznatih mjesta koja morate posjetiti na otoku Pagu

by | 17 srpnja, 2020

Iako je Pag zbog Novalje i Zrća poznat po ludim partyjima, to nije ni upola ponude koju ovaj slani otok nudi.

Čak i ako dolazite na Pag zbog Zrća i dobrog provoda, produžite godišnji odmor i otkrijte otok u potpuno drukčijem svjetlu – smirenom, prepunog povijesnih bogatstava, nestvarno predivnih plaža i ljekovitih blata. U nastavku vam donosimo pet nekonvencionalnih mjesta za odmor na otoku Pagu među kojima ćete sigurno pronaći nešto za sebe.

5 manje poznatih mjesta na otoku Pagu

Caska
Caska je maleno naselje koje se smjestilo u blizini Novalje, a među turistima i gostima je iznimno popularna zbog svoje prekrasne uvale i brojnih arheoloških nalazišta koja se tamo nalaze. Brojna su podmorska istraživanja pokazala da se na ovom mjestu u davnim danima nalazio antički grad Cissa (čiji se ostaci mogu naći na dnu mora), dok legende govore o povezanosti Caske i mitskog grada Atlantide, koja se prema nekim pričama nalazila između Nina, Vira i Lošinja.

Jezero Segal
Jeste li znali da Pag ima ljekovito jezero s ljekovitim blatom koje se pokazalo iznimno učinkovitim za detoksikaciju tijela te liječenje reumatskog artritisa i kožnih bolesti? Kako biste iskoristili sva ljekovita svojstva ovog blata, sve što trebate napraviti jest dobro se njime namazati i potom se opustiti na suncu! Otiđite na jednodnevni izlet do jezera i regenerirajte svoju kožu.

Šimuni
Iako ste vjerojatno čuli za Šimune, jeste li znali da se 15. meridijan prema kojem se računa srednje europsko vrijeme presijeca otok Pag točno po njegovoj sredini, a ta se sredina nalazi nedaleko od najviše točke otoka, vrha Sv. Vid u blizini Šimuna? Kako bi se obilježilo mjesto prolaska 15. meridijana, tamo je podignut mramorni spomenik koji prikazuje točnu liniju kojom meridijan presijeca otok na dva dijela. Ako ste ljubitelj geografije i sličnog sadržaja, ovo je mjesto koje ne smijete propustiti.

Lun
Lun je maleno mjestašce na samom sjeverozapadu otoka Paga, a ono što ga čini posebnim jesu krošnje stoljetnih maslina koje izgledaju kao da rastu iz kamena. Govori se da svaka obitelj u Lunu ima svoj maslinik, te da se u samom mjestu nalazi više od 80.000 stabala maslina. Ove su masline među najstarijima na svijetu, a najstarije stablo maslina u Lunu ima više od 1000 godina.

Beritnica
Jedna od najljepših plaža u Hrvatskoj je sigurno Beritnica, prostrana šljunčana plaža koja se nalazi na osami gdje sigurno nećete naići na gužvu. Jedna od posebnosti ove plaže su i tri velike kamene stijene koje su se smjestile blizu obale te čine zanimljivu i nadasve posebnu vizuru idealnu za fotografiranje i obilježavanje nezaboravnih trenutaka. Beritnica je smještena svega 12 kilometara od Novalje, a iznad plaže nalazi se i impresivno penjalište Stogaj. Nemojte zaboraviti ponijeti hranu i piće za cjelodnevni boravak na plaži budući da nema ugostiteljskih objekata.

 

Foto: Unsplash, Instagram