5 manje poznatih mjesta koje morate posjetiti u Podravini

by | 31 listopada, 2020

Područje Podravine za razliku od istoimenog geografskog pojma obuhvaća uže područje, tj. područja koja gravitiraju prema gradovima Koprivnici, Ludbregu i Đurđevcu.

Ako vas i nije ništa do sada odvelo na put prema Podravini, ako ste željni dobrog odmora u prirodi, s obitelji ili u paru, ovo je područje na koje želite doći. Iako turistički nije toliko razvikano, manifestacije poput Baroknog festivala u Koprivnici ili Picokijade u Đurđevcu u posljednjih su nekoliko godina jako popularizirali ovaj kraj. Ako vas već sama priroda nije namamila da dođete, ono što zasigurno hoće je gastronomska ponuda koja nudi, baš kao i svaki dio Hrvatske, raznolike okuse za svako nepce. U nastavku donosimo pet manje poznatih mjesta koja smo još kao klinci iz okolice redovito pohodili.

Mali Kalnik 

To je morfološki i pejsažno najizdvojeniji dio planine Kalnik, a nalazi se iznad izohipse od 410 m. Taj posebni botanički rezervat zauzima 5,35 ha. Svrha zaštite je očuvanje botaničkih vrijednosti sadržanih u vegetaciji stijena što je rezultat specifičnog reljefa, sastava tla, klime, ekspozicije i hidroloških odnosa. Rezultat toga je prisutnost nekih mediteranskih, alpskih i pontskih biljaka. Botanički rezervat Mali Kalnik nalazi se unutar veće zaštićene cjeline Značajnog krajobraza Kalnik.

Kupalište Molve

Čingi Lingi, omiljeno mjesto na koje vole dolaziti stanovnici iz Bjelovara i Koprivnice. Vikend-naselje Čingi Lingi okruženo je jednim od tri jezera, koja su bogata ribom i nalazi se u prirodnom okruženju uz rijeku Dravu u općini Molve. Iako je Čingi Lingi nekada bio šljunčara, sredinom 1960-ih godina počele su se graditi prve vikendice. No, imali vikendicu tamo ili ne, isplati se posjetiti ovo mjesto kako bi cijeli dan uživali u jezeru i prirodi koja ga okružuje. Čak i ako niste ljubitelji kupanja, ovdje možete doći razbistriti glavu uz ribolov ili jednostavno druženje s prijateljima. Nije rijetkost vidjeti kako nad jezerom leti orao, jastreb ili crna roda, a ima i čaplji, dabrova, srna, prepelica, labudova…

Crni Jarki
Locirani istočno od mjesta Kalinovac, “Posebni rezervat šumske vegetacije Crni Jarki” zauzima 72,23 ha. Razlog zaštite je prisutnost crne johe koja se u tom području nalazi u optimalnom razvitku te se ubraja među najkvalitetnije sastojine takve vrste u Europi. U okviru zaštićenog područja Crni jarki nalazi se i trajna ekološka ploha kao dio međunarodnog projekta “Čovjek i biosfera”, sa svrhom multidisciplinarnih istraživanja promjena u ekosustavu crne johe na tom području, jedinstvenom u Europi.

Veliki Pažut

Nalazi se na ušću rijeke Mure u Dravu, u blizini mjesta Legrad te zauzima površinu od 571 ha. Karakterizira ga ispresječenost kanalima i starim rukavcima s pješčanim dinama, šljunkovitim nanosima, niskim obalama i adama, što rezultira specifičnošću biljnog i životinjskog svijeta. Tako tu nalazimo velik broj ptičjih vrsta, mnoštvo visoke i niske divljači, a od nedavno i glodavca dabra koji je reintrodukcijom u okviru projekta “Dabar u Hrvatskoj” ponovno unesen na to područje.

Čambina

Područje barskog ekosustava Male i Velike Čambine s užom okolicom je površine od cca 50 ha. Nalazi se kod Ždale u kutu što ga zatvara granica s Mađarskom i lijeva obala rijeke Drave. Raznolikost flore i faune u tom vodenom ekosustavu i njegovoj užoj okolici daju tom području niz specifičnosti i raznolikosti mikrostaništa i lokaliteta tipičnog za kontinentalno peripanonsko područje kao i izuzetnu hidrobiološku, ekološku, estetsku i krajobraznu vrijednost.

Foto: Unsplash