5 manje poznatih mjesta koje morate posjetiti u Moslavini

by | 14 studenoga, 2020

Moslavinu su svakako najviše proslavili Malena i Klepetan, a koja je bolja priča za završiti ovaj serijal od one najljepše ljubavne?

Iako u nastavku nećemo pričati o selu Čigoč o kojem već sve znamo zbog dvije poznate rode, svakako ih vrijeme spomenuti. Moslavina je doista prirodni raj u kojoj je seoski turizam ono što ne želite izbjeći nakon što obiđete park prirode Lonjsko polje ili se jednostavno opustite u Topuskom u toplicama i vinarijama koje će vam redovito pripremiti i lokalnu trpezu. Također, odlične biciklističke rute dovoljan su šlag na kraju ovog prirodnog raja kako bi vas privukli da dođete. U nastavku pročitate pet manje poznatih mjesta koja morate posjetiti u Moslavini.

Rječica Strug u etnoselu

Ako posjetite ovo etnoselo, vidjeli ste neke od najboljih prizora koje vam Moslavina nudi – šetnica u Lonjskom polju, biciklističke rute i rječicu Strug na kojoj možete voziti čamac ili kajak. Budući da je nizinska rijeka, nema puno opasnosti od prevrtanja. Također, nešto dalje, možete ploviti i po rijeci Savi. Atraktivni riječni krajobraz s galerijama vrbe i topole, tradicijske posavske seoske strukture, bogat ptičji svijet, meandri kao i pješčani sprudovi idealni su za posavski fotosafari. Turiste kroz vožnju rijekom vodi iskusni riječni zapovjednik broda koji otkriva brojne zanimljivosti i tajne rijeke Save.

Hrastovička gora
Cepeliš, najviši vrh Hrastovičke gore, poznat je i pod nazivom Piramida, po geodetskoj piramidi što su je krajiške vlasti podigle 1864. godine. Ime Cepeliš ima i selo na sjevernoj strani Hrastovičke gore, odakle do vrha vodi nemarkiran kolni put. U blizini geodetske piramide naziru se temelji nekadašnje planinarske kuće, podignute prije Drugoga svjetskog rata. Zanimljivo je da ta kuća nije propala, nego je rastavljena u drvene grede, premještena u jedno od obližnjih sela i do danas se koristi.

Podgarić
“Vila Garić” nalazi se u malom moslavačkom selu Podgarić koje je desetljećima odredište brojnih izletnika koji posjećuju Moslavačku goru, nekoć Mons Claudius, danas Regionalni park prirode. Osim prirodnog okruženja, razlog posjeta je i povijesna baština koju čini srednjovjekovna utvrda Garić-grad i futuristički “Spomenik revoluciji” te brojne druge utvrde poput Jelengrada ili Košuta grada. Osim toga, u Podgariću možete prošetati kroz vikend naselje ili se okrijepiti na obližnjem izvoru – Markovom zdencu, a zatim navratiti u “Vilu Garić” i kušati autohtona moslavačka vina i jela.

Moslavačka gora

Osim vrlo očitog prirodnog bogatstva, značajna vrijednost područja je i bogata kulturno-povijesna i tradicijska baština. Tako na području Moslavačke gore i njezinom rubnom području nalazimo brojne ostatke srednjovjekovnih burgova i utvrde kao Garić grad, Jelen grad, Košut grad, Turski stol i dr., te samostanske komplekse Pavlinski samostan i Franjevački samostan. Brojna su i mjesta pučkih legendi i narodne predaje, a na ovom prostoru brojna su i arheološka nalazišta i to iz neolitičke, korenovske, sopotske, lasinjske i vučedolske kulture, kao i ona iz ilirskih i rimskih vremena. Na južnim obroncima Moslavačke gore zasađeni su brojni vinogradi i voćnjaci, te između ostalih atrakcija treba istaknuti vinske ceste Kutine, Volodera, Popovače i obiteljska poljoprivredna gospodarstva. S južnih vidikovaca i obronaka pruža se predivan pogled na još jedan turistički biser područja – PP Lonjsko polje.

Moslavački trijemovi

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Coolturist Hrvatska (@coolturisthr)

U Crkvenoj ulici u Kutini nalazi se jedinstvena cjelina od pet kuća tradicionalne drvene arhitekture. Tri trijema i dvije drvene prizemnice građene od hrastovih greda i planjki na način karakterističan za narodno graditeljstvo ovoga kraja na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće. Najčešći nazivi za njih su trijem, čardak, hiža ili iža. Danas Grad Kutina i Turistička zajednica grada Kutine udružuju snage u očuvanju ambijenta kutinske povijesne jezgre, a sve kako bi se posjetitelji mogli upoznati sa svakodnevnim životom ljudi koji su nekoć ovdje živjeli.

Foto: Pexels