5 manje poznatih mjesta koje morate posjetiti na Dugom otoku

by | 28 kolovoza, 2020

Jedan od onih otoka na koje idete baš na odmor, jer on nije party destinacija, ni lokacija s pregršt restorana.

Riječ je, naravno, o Dugom otoku koji je još uvijek nekako slabo turistički posjećen, a obiluje netaknutom prirodom, bajkovitim plažama i motivima za fotografiranje. Za svega nešto više od sat vremena vožnje trajektom od Zadra do Brbinja i stigli ste u svoju oazu. U nastavku vam donosimo pet bajkovitih, neistraženih mjesta na Dugom otoku koja svakako morate posjetiti, izuzev Parka prirode Telašćica, plaže Sakarun i svjetionika Veli Rat.

Mjesta koja morate posjetiti na Dugom otoku

https://www.instagram.com/p/Bk9t-vhH2_L/?utm_source=ig_embed

Verunić
Verunić, ili Verona, mjesto je smješteno u uvali Čuna, koja se uskim kanalom spaja s velikim zaljevom Pantera. Poznato je po svojoj gastronomskoj ponudi, ali i po kulturno-povijesnoj baštini koju predvodi crkva Gospe od Karmen iz 1697. godine. Osim predivne uvale Čuna, prednost Verunića je i blizina neizostavne plaže Sakarun te svjetionika Veli Rat.

https://www.instagram.com/p/B1grjGvpRxu/

Svjetionik Veli Rat
Iako nije manje poznat, ovo je mjesto koje nikako ne smijete propustiti ako dolazite na Dugi otok. Okružen borovom šumom i predivnim šljunčanim plažama, izgrađen je 1849. godine i prema legendi u prepoznatljivu žutu fasadu utrošeno je 100 000 žumanjaka. U dvorištu svjetionika nalazi se kapelica sv. Nikole, a svjetionik nudi i apartmanski smještaj (dva apartmana veličine 41 m2 i 48 m2). Jedna od najpoznatijih Instagram ljuljački nalazi se upravo tamo, a naša je preporuka da dođete baš u vrijeme zalaska sunca.

https://www.instagram.com/p/Bk3ExWdFmcA/?utm_source=ig_embed

Brbinj
Brbinj se proteže na dvije slikovite uvale pod imenima Jaz i Lučina, koje su idealno sidrište za nautičare. U mjestu se nalazi i trajektno pristanište za motorna vozila za cijeli otok te poštanski ured. Jugozapadno od samog naselja nalazi se uvala Brbinjšćica, okružena moćnim stijenama i brojnim spiljama koja je jedno od najsigurnijih dugootočkih sidrišta prema otvorenom moru. Brbinj svoju povijest piše već 800 godina, a dio njegove kulturne baštine su popovi glagoljaši koji su u Brbinju boravili i djelovali kroz povijest i bili čuvari i promicatelji hrvatske pismenosti na ovim prostorima.

https://www.instagram.com/p/B_7t9ooB70F/

Špilja Golubinka
Nalazi se u blizini uvale Brbinjšćica, na jugozapadnom dijelu otoka. U špilju je najjednostavnije ući kajakom ili plivajući, ali u svakom slučaju treba biti oprezan jer se radi o dugom i uskom ulazu. Poseban doživljaj je posjetiti špilju u trenucima kada kroz rupe u oknu prodiru zrake sunca te stvaraju nestvarnu igru svjetla i sjene, pa za najbolje doba dana kada da idete – pitajte mještane.

https://www.instagram.com/p/B1N6kSOntBE/?utm_source=ig_embed

Savar
Mjesto Savar osvaja na prvi pogled: u mirnoj uvali nalazi se otočić nasipom spojen s ostatkom mjesta, na kojem se nalazi predromanička crkva sv. Pelegrina, sakralni objekt nulte kategorije. U Savru je postojao i samostan pustinjaka Sv. Antuna opata, koji je napušten tijekom 16. stoljeća. U blizini mjesta nalazi se glasovita spilja Strašna Peć, prva organizirana izletnička destinacija na ovim prostorima koju je 1904. posjetio austrougarski car Franjo Josip. Savar je također poznat po eksploataciji kamena koji je poslužio za izgradnju zadarskog Foruma, palača i crkvi u Rimu i Veneciji te zgrade UN-a u New Yorku.

Foto: Johan Doe/ Unsplash

Autor: Lana Biželj